Evropska komisija predstavila nacrt okvira za pregovore sa Srbijom

"Nacrt pregovaračkog okvira danas je podeljen državama članicama EU", rečeno je u toj službi, uz napomenu da je taj dokument predat u razmatranje Radnoj grupi Saveta ministara koja je zadužena za proširenje i za zemlje koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA).

O nacrtu se danas nije raspravljalo, već će ga Radna grupa uzeti u razmatranje u septembru, posle letnje pauze, naveo je isti izvor, koji je potvrdio da bi ministri spoljnih poslova potom trebalo da usvoje taj dokument u oktobru. Na kraju bi, u decembru, trebalo da ga usvoji i Evropski savet.

O nacrtu je prethodno bilo reči na Kolegijumu komesara EU prošle sedmice.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je 2. jula uputio nacrt pregovaračkog okvira na konsultacije nadležnim službama EU, a posle konsultacija koje su usledile, nacrt se danas našao pred zemljama članicama.

Nacrt mora jednoglasno da usvoji svih 28 zemalja članica u narednim mesecima, poštujući krajnji rok koji je postavio Evropski savet, a to je da pregovori najkasnije počnu do januara 2014.

Najviši politički predstavnici država članica EU će u decembru na samitu glasati o pregovaračkom okviru. Pregovarački okvir uspostavlja principe pregovora, kao i obaveze strana u pregovorima.

Reč je o dokumentu koji sadrži ključne principe koji "predstavljaju prvi stav EU" i smernice za pregovore do samog kraja, a biće predstavljen na Međuvladinoj konferenciji koja će, kako se očekuje, biti održana do kraja godine ili u januaru 2014. godine.

Kurir

Pogledajte još