BiH:Bez saglasnosti o Zakonu o JMBG

Oni su naglasili da od Ustavnog suda BiH očekuju da ovo zakonsko rešenje, kao i izmene zakona o prebivalištu i zakona o javnim nabavkama, vrati na razmatranje u redovnu proceduru.

Usvojene su jedino izmene i dopune Zakona o putnim ispravama BiH.

Prethodno su tri poslanika Kluba Bošnjaka iz SDA osporili zahteve Saveta ministara BiH da po hitnom postupku budu razmatrane predložene izmene sva četiri zakona.

U slučaju protivljenja većine srpskih, bošnjačkih ili hrvatskih poslanika, predsedavajući parlamentarnog doma saziva zajedničku komisiju sastavljenu od tri poslanika, od kojih su po jednog izabrali poslanici svakog naroda radi rešenja spornog pitanja.

Ako komisija u roku od pet dana ne uspe da reši to pitanje, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH, koji će po hitnom postupku ispitati da li ima nepravilnosti u postupku, preneli su mediji u BiH.

Poslanik iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Krstan Simić kazao je da je to što se SDA danas pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri utvrđivanju hitne procudure samo kupovina vremena od strane te stranke i namerno odugovlačenje.

Jutros se ispred zgrade Parlamenta BiH okupilo stotinak građana, u ime Asocijacije mladih SDA Kantona Sarajevo, koji su protestovali zbog predloženog Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, smatrajući da entitetska ministarstva unutrašnjih poslova ne smeju da dobiju ovlašćenja za kontrolu boravišta povratnika.

Izmene i dopune Zakona o JMBG bile su povod za demonstracije i blokadu zgrade parlamenta BiH početkom juna, posle čega srpski i hrvatski poslanici nisu dolazili u Sarajevo na posao iz bezbednosnih razloga.

Predstavnički dom je prošle nedelje usvojio zakon o matičnom broju.

Prethodno je Savet ministara BiH usvojio izmene svih ovih zakona i poslanicima oba doma Parlamenta BiH preporučio hitnu proceduru usvajanja zbog važnosti akata.

Nova rešenja u zakonu o matičnom broju predviđaju da se BiH uredi kroz devet, umesto dosadašnja tri registraciona područja. Pritom su ova područja isključivo vezana za Republiku Srpsku ili Federaciju BiH bez prelaza entitetske granice.

Izvor: b92

Pogledajte još