Blic: Mitroviću prete tri godine zatvora jer nije stao da pomogne Andrei Bojanić

Aleksandar Mitrović (20), sin vlasnika TV „Pinka“ Željka Mitrovića, tek dva sata posle nesreće u pratnji oca i advokata predao se policiji. Mitrović otac juče je došao u CZ da poseti Aleksandra, piše "Blic".

Prema članu 296 Krivičnog zakona Srbije, vozač automobila koji ostavi bez pomoći povređenog kog je udario vozilom, a koji je kasnije preminuo, može biti kažnjen do tri godine zatvora.

Profesor krivičnog prava Zoran Kostić ispričao je za “Blic” da će sud posmatrati delo ubistvo pešaka i nepružanje pomoći potpuno odvojeno.

"Ukoliko se dogodi da sud utvrdi da vozač automobila nije kriv i da je pešak jedini krivac za nesreću, vozač može biti osuđen jer nije pomogao povređenom. Ako sud, ipak, osudi vozača za izazivanje nesreće sa smrtnim posledicama, toj kazni se dodaje eventualna kazna za napuštanje mesta nezgode. Sigurno je otežavajuća okolnost po vozača što nije pozvao pomoć i sačekao policiju. Sudija će, čak i ako tužilac na primer odustane od gonjenja za napuštanje mesta, ovu okolnost gledati na štetu po vozača i sigurno će uvećati kaznu", kaže Kostić.

Izvor: blic

Pogledajte još