Snimci zabeležili gaženje devojke u Ustaničkoj?

Bepgradskoj policiji u utorak su dostavljeni snimci sigurnosnih kamera sa pekare i menjačnice u Ustaničkoj ulici, na okretnici autobusa „31“ i „17“ gde je u četvrtak uveče na pešačkom prelazu poginula Andrea Bojanić (17), na koju je džipom naleteo Aleksandar Mitrović (20), sin vlasnika Pink televizije Željka Mitrovića.

Tek pošto policija bude pregledala dostavljene snimke, znaće se da li sigurnosne kamere uopšte pokrivaju deo raskrsnice u kojoj se dogodila nesreća i koliko su snimile tragediju, sve ono što joj prethodilo i što se dogodilo posle nje. Ukoliko se ispostavi da su kamere, ipak, „pokrile“ ceo prostor znaće se, takođe, i ko je od učesnika saobraćajne nezgode prošao na nedozvoljeno crveno svetlo na semaforu.

Međutim, ako se ispostavi da se na snimcima ne nalazi ni jedan detalj koji bi mogao da pomogne u rasvetljavanju saobraćajne nesreće u Ustaničkoj, dalja istraga moraće da se zadovolji iskazima svedoka, nalazu veštaka saobraćajne struke, kao i odbranom Aleksandra Mitrovića koji je tvrdio da je prošao na zeleno svetlo.

Pomenuta raskrsnica, po oceni stručnjaka, jedna je od kritičnijih u gradu. Pešački prelaz na tom delu Ustaničke ulice je problematičan jer se nalazi na opasnoj krivini i zaklonjen je drvećem i električnim stubovima, pa vozači koji se kreću iz pravca Bulevara kralja Aleksandra, sve do trenutka dok ne stignu do njega nemaju dobar pregled. Situacija je još gora noću.

Opasna krivina u Ustaničkoj, na kojoj nije prvi put da se dogodila saobraćajna nezgoda, nije pokrivena kamerom. Zbog čega je to tako, stvar je nadležnih u gradu.

Najveći značaj u ovoj istrazi pridaje se tome ko je prošao na crveno svetlo, s obzirom na to da je pešački prelaz na ovom mestu sporan kao i krivina. U slučaju da istraga pokaže da je devojka prekršila saobraćajni propis, ta činjenica mogla bi da oslobodi vozača delimične odgovornosti.

Kako objašnjava Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, u slučajevima da pešak pređe ulicu na crveno, to se može posmatrati kao „primarni propust“, gde je opet vozač bio dužan da bez obzira na sve preduzeme ono što je u njegovoj moći da izbegne tragediju.


"Pomenuti pešački prelaz je iz dva dela, između kojih je ostrvce za pešake", objašnjava Okanović. "Moguće je da je devojka prvi deo pešačkog prešla na zeleno svetlo, stigla do ostrvceta i da joj se u međuvremenu, do momenta prelaska na drugu stranu ulice upalilo crveno. To znači da je vozač imao zeleno svetlo, ali isto tako ga to ne opravdava, jer da je vozio dozvoljenom brzinom, sigurno ne bi, čak i da je njegovo vozilo došlo u kontakt sa pešakom, dovelo do ovakve tragedije".

Izvor: novosti

Pogledajte još