Tropski talas stiže u Srbiju

U Beogradu se danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će najviša temperatura vazduha iznositi do 33 stepena, a veoma toplo vreme očekuje se i u drugim delovima Srbije sa temperaturom koja će dostizati 34 stepena.

"Temperatura do kraja nedelje neće prelaziti 35 stepeni, ali se 29. i 30. jula očekuje pik toplote, kada se prognozira između 35 i 39 stepeni. Sledi zahlađenje pa će početkom avgusta biti između 25 i 30 stepeni, a onda do kraja meseca opet letnja žega", kaže Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ. Iste vremenske prilike očekuju se i u letovalištima gde je najviše naših turista.

"U primorskom delu Crne Gore se prognozira oko 35 stepeni. U Grčkoj se prognozira od 33 do 37 stepeni, a u Turskoj 35 do 40. Temperatura mora je između 25 i 28 stepeni"
, navodi Todorović.

Pred svaki tropski talas, lekari savetuju ostanak kod kuće po najvećoj vrućini. Lekari preporučuju izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam

Posebno se hroničnim bolesnicima i starijim osobama savetuje redovna terapija i da što manje izlaze iz svojih domova u najtoplijem delu dana, izjavila je Tanjugu načelnica smene u Hitnoj pomoći dr Valentina Andrejić.

Kada su visoke temperature vazduha, preporučuje se i lagana ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, nošenje bočice sa vodom, odmor i oprez u saobraćaju.

Savetuju se i šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

Izvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.