Mihajlović: Lične i partijske sujete potisnuti u drugi plani

Ona je kazala da je očekivala temeljno i sveobuhvatno ocenjivanje rada svih sektora u Vladi, i da je princip "svi ili niko u Vladi", bez analize učinka rada i realnog sagledavanja mogućnosti da se odgovori na nove izazove, za nju neočekivano ponašanje.

"Ne treba da se igramo u trenucima kada treba da smo istinski posvećeni rekonstrukciji. Ako su oblast ekonomije i privrednog rasta i finansijska stbilnost prioritet vlade za naredni period, očekivala sam temeljno i sveobuhvatno ocenjivanje rada svih sektora, pošteno ukazivanje na probleme kako bi se u rekonstrukciji pronašli najbolji načini za rešavanje problema", istakla je Mihajlović, koja je i potpredsednik SNS, za današnju Politiku, komentarišući svoje nepoverenje u koalicione partnere iz URS.

"Ulazimo u novi fazu i čini se da tog sinergetskog kvaliteta nema. Ako nema razumevanje ovih potreba, onda postoji mogućnost koalicionog sporazuma sa postojećim akterima, ali sa novim načinom rada, što je temeljna rekonstrukcija. Ulog je veliki da bismo se igrali kompromisa, jer je kompromis manje od prostog zbira", istakla je Mihajlović.

Na pitanje da li je tačno da Aleksandar Vučić želi da "uzme resor finansija, a Dinkiću ostavi privredu", Mihalovićeva je istakla da nikada nije čula da predsednik njene stranke tako govori.

"Njegova (Vučićeva) vizija Srbije jeste Srbija bez korupcije i krimiinala, u kojoj se radi i gradi, koja ide ka EU i koja brine o svakom građaninu, bilo on na teritoriji Kosova i Metoije, Kragujevca ili Beograd, i u kojoj svako dete ima pravo na lečenje, u kojoj investitori nemaju prepreke za ulaganje, jer su sigurni u finansijski sistem i privredni ambijent. Zbog te vizije i ja sam uz njega", naglasila je Mihalović i dodala da su zbog toga kao stranka i pokrenuli priču o rekonstrukciji, "nas samih, a ne prvo drugih".

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je smena nekog ministra iz URS-a uslov za povratak poljuljanog poverenja, podsetila da je Vučić, govoreći o mogućoj prodaji Telekoma, izneo zapažanje da mi ne bismo znali šta da radimo sa dve milijarde evra jer nemamo projekte za investiranje i za kapitalne investicije, ali ni jasne stragegije za mala i srednja preduzeća, start-ap programe.

Mihajlović smatra da se rekonstrukcije Vlade, kao jedan jednostavan proces, nepotrebno mistifikovao nedostatkom želje da se učestvuje u procesu osnaživanja vlade i da su se kriterijumi odgovornosti i kvaliteta pretvorili u stranačke ključeve.

Mihajlović je istakla da je želja SNS da se postigne efikasnost u novoj fazi za šta treba sva energija, sposobnosti volja da se krene dalje.

"Ako to ne bude moguće, najlakše je izvesti zamenu, ali potrebno je sve učiniti da se postigne što više, da svoje sujete, lične i partijske, potisnu u drugi plani da svi zajedno nastave da rade za dobrobit građana", kazala je potpredsednica SNS.

Na pitanje kako će da rade sa URS-om u atmosferi nepoverenja, Mihajlović je odgovorila: "Uvek sa željom da efikasnost bude veća". Što se tiče poverenja u SPS, Mihajlović je rekla da veruje da bi "medijima bilo jako zanimljivo da prave priče o tome da li je neki ministar iz URS-a ili SPS-a, ali da ona vraća na početak - pitajte svakog gradjanina u Srbiji - boje se upravo za finansijsku stabilnost i brinu o tome hoće li imati posao ili ne".

"I to, podvlačim, nije pitanje imena i prezimena ministra, već kako da Vlada bude više od zbira delova, to jest koalicionih partnera. Ali se slažem da je svakako potrebno napraviti velike pomake i u Socijalističkoj partiji Srbije kao, uostalom, i u našoj stranci", rekla je Mihajlović.

Izvor: Politika, Tanjug

Pogledajte još