Danas odluka o finansiranju RTS-a

Takođe bi trebalo da saznamo kako će ubuduće biti organizovana novinska agencija Tanjug.

Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima danas bi trebalo da budu objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.

Nakon javne rasprave, ova dva dokumenta naći će se u skupštinskoj proceduri početkom septembra. Danas ćemo saznati i kakav će biti novi model finansiranja javnih servisa RTS-a i RTV-a, ali se već mesecima spekuliše da će to biti iz budžeta.

Iako u ovom trenutku kao potencijalno rešenje dominira model finansiranja javnih servisa iz budžeta, što je ideja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da su male šanse da se ukine pretplata i taj model realizuje.

"Iz evropske komisije stižu jasni nagoveštaji ako ne i otvorene ocene da to jednostavno nije u najboljoj evropskoj praksi i da se takvo rešenje izbegava i Ministarstvo kulture će biti na velikom ispitu da li da posluša jasnu direktivu u ovom trenutku najmoćnijeg čoveka u Srbiji ili da se prikloni onome što predlaže EK", ističe Obradović.

Kako je najavljeno iz resornog ministarstva, novinaska agencija Tanjug bi uskoro mogla da postane vladin biro za komunikacije, dok bi jedan deo agencije verovatno išao u privatizaciju.

Izvor: b92

Pogledajte još