Nemačka traži električare

Na taj način utire put selektivnoj imigraciji, s obzirom na nedostatak radne snage u nekim granama.

To je prvi put da se objavljuje ovakav popis koji je nemačka vlada sastavila u saradnji s Agencijom za zapošljavanje.

Pošto je lani olakšao dobujanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu, Berlin sad želi omogućiti osobama sa srednjom stručnom spremom - električarima, medicinskim sestrama, bolničarima u staračkim domovima - da se lakše usele u Nemačku. Uslov da zainteresirani stanci uđu u Nemačku biće stručna diploma iz područja u kojem zemlji nedostaje radne snage.

Dosad je Nemačka situacije u kojima joj je trebao određeni tip radnika rešavala dvostranim sporazumima između agencija za zapošljavanje, rekao je portparol ministarstva ekonomije. Na taj su način u Nemačku stigli bolničari iz Filipina i iz Hrvatske, rekao je.

Zbog niske nezaposlenosti i starenja stanovništva, Nemačkoj nedostaje kvalifikovane radne snage koju pokušava privući iz susednih evropskih zemalja, ali sve više i iz onih udaljenijih.

OECD je pokazao u jednoj studiji da Nemačka nije dovoljno otvorena za zapošljavanje strane radne snage, posebno one bez visoke stručne spreme, kako bi na svom tržištu rada ublažila negativan uticaj starenja stanovništva.

Premda je "Nemačka jedna od zemalja OECD-a s najmanje prepreka za useljavanje visokostručne radne snage (...) radnici bez univerzitetske diplome teško se useljavaju", tumači OECD u svojoj studiji. Nemačka svake godine prima oko 25.000 radnika iz zemalja izvan EU-a i izvan Europske organizacije za slobodnu trgovinu, što je oko 0,02 posto stanovništva. U Australiji, Danskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji taj je broj pet do deset puta veći, dodaje organizacija.

Izvor: B92

Pogledajte još