Policijski pas Pik: Noćna mora dilera u Splitu

Njegov je vodič, ali i osoba koja s kojom živi i radi 24 sata dnevno, policijski službenik Odeljenja za droge Ivica Tolić koji otkriva da je Pik oštenjen u junu 2005. i da je na obuku došao iz uzgajivačnice iz Stubičkih Toplica.

Nakon obuke u Policijskoj akademiji u Zagrebu, krajem 2007. Pik je dobio licencu i naučio da prepoznaje mirise, pretraži vozilo, otvorene i zatvorene prostore, torbu i poslušnost.

Svoj prvi teren odradio je 15-tak dana nakon dolaska s Akademije u Split kada je u Stobreču otkrio 1.339 grama heroina zakopanog pod zemljom.

"Tada sam shvatio da se radi o izuzetnom psu. S Pikom sam išao i na prvenstvo službenih pasa za detekcije droga u Stubičke Toplice. U konkurenciji 30 pasa Pik je bio peti", otkriva Tolić agenciji Hina.

Na Pikovim rezultatima pozavideli bi mu i neki ljudi od struke, jer je do sada odradio ukupno 36 velikih zaplena u kojima je pronalazio drogu težine veće od pola kilograma.

Tokom dosadašnje policijske karijere pronašao je 35 kilograma heroina, 150 kilograma marihuane, više od kilograma kokaina, 4,5 kilograma spida, 1.500 tableta ekstazija, kilogram hašiša...

S ulice je vešti policiski pas tako sklonio drogu, ali i na milione kuna zarade dilerima koji se na Pikovo ime sablažnjavaju i uzmiču.

Toliko je skroman, da mu je nagrada za pronađenu drogu tek žuta teniska loptica s kojom se obožava da igra i za njom trči.

Svoje umeće Pik je pokazao i novinarima agencije.

Tolić je sakrio dva markera droge u dva različita automobila na parkingu policijske uprave, a Piku je trebala tek minuta da je otkrije.

Inače, svaka policijska uprava u Hrvatskoj poseduje po dva psa za detekciju droga, ali i one za eksploziv, napad, trag... ukupno oko 80 pasa.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još