Za deceniju i po imaćemo robote u kući

Razvoj robota će u bliskoj budućnosti postati najvažniji u ekspanziji industrije i drugih delova privrede i to je osnovni razlog što vlade mnogih zemalja sve više ulažu u robotiku.

SAD, prema rečima ekonomskih analitičara, mogu za tekući drastičan rast proizvodnje nafte i gasa iz uljanih škriljaca da zahvale delom i otkrićima u industriji robotike, čemu je doprinela i tesna saradnja američke vlade, lokalnih unverziteta i poslovnih krugova.

U SAD postoji fond - Nacionalna inicijativa za robotiku - koji investira sve veća sredstva u veliki broj domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom robota. Posledica tih investicija je vidljiva ne samo u usavršavanju te produkcije, već i u osetnom pojeftinjenju robota novije generacije.

Cena industrijskih robota u SAD, prema pisanju američke specijalizovane štampe, postepeno opada i te mašine se sada mogu nabaviti i za 22.000 dolara, dok složeniji uređaji te vrste koštaju od 200.000 do 300.000 dolara.

(old_image)

Nisu, međutim, samo Amerikanci pohrlili u razvoj robotike. U zemljama EU već je uloženo oko 600 miliona evra u razvoj robotike, a Evrokomisija je najavila nove investicije u tu oblast do kraja ove decenije, u vrednosti 900 miliona dolara.

Južna Koreja, koja je uz Japan i Italiju, zemalja sa najviše industrijskih robota, počev od 2002. godine ulaže u razvoj robotike godišnje po 100 miliona dolara, dok će Japan, tokom narednih desetak godina, investirati u iste namene oko 350 miliona dolara.

Američki eksperti za robotiku tvrde da će se do 2030. godine u domaćinstvima pojaviti ne samo roboti-usisivači, već i više drugih uređaja koji će u potpunosti ili delimično raditi posao domaćica i domaćina.

(old_image)

Kad je reč o budućoj primeni robota u industriji treba podsetiti da su oni ranije uglavnom bili korišćeni u proizvodnji automobila, ali sada se već široko upotrebljavaju u izradi razne elektronske opreme, pa i u prehramebnoj i industriji pića.

Koliko je važna primena robota u savremenoj industrijskoj proizvodnji pokazuje i primer ogromne kineske kompanije Fokson u kojoj radi oko 1,2 miliona ljudi, a proizvodi približno 40 odsto potrošačke elektronike u globalnim razmerama.

Rukovodstvo te kineske kompanije je saopštilo da će u cilju unapređenje proizvodnih mogućnosti kupiti, tokom naredne tri godine, oko tri miliona industrijskih robota i tako značajno unaprediti produktivnost i zaradu.

U SAD je kompanija “Willow Garage”, na primer, napravila robotizovan operativni sistem i robota nalik čoveku sa dve ruke koji može samostalno da koristi taj sistem.

Izvor:b92

Pogledajte još