CNN: Gde su letovali Hitler, Staljin, Tito

CNN je prilog napravila podstaknuta otvaranjem nekadašnjeg Hitlerovog zamka u Bavarskoj za turiste, zapitavši čitaoce da li odlazak u nekadašnje letnjikovce i bunkere tirana pomaže da se nauči istorijska lekcija?

"Ili je to rđava usluga onima koji su patili pod brutalnim režimima", dodaje se u tekstu.

Na listi se nalazi Hitlerov zamak "Orlovo gnezdo" u bavarskim Alpima, u kome je otvoren restoran za posetioce, a nedavno je najavljeno renoviranje vredno 22,5 miliona dolara.
Josif Broz Tito

(old_image)

Hitlerovo Orlovo gnezdo

Turisti sada mogu da posete i jednu Staljinovu daču u ruskom gradu Sočiju, koji će sledeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

"Sa zasađenim palmama koje su uvezene iz Kalifornije i mestima za snajperiste ovo je bilo omiljeno Staljinovo mesto prilikom odlaska iz Moskve. Sada je to mali i donekle neuodoban muzej"
, navodi CNN.

Vilu Torlonia u Rimu, u kojoj je živeo italijanski fašistički diktator Benito Musolini od 1925. do 1943. godine, danas možete da posetite za osam evra. Danas je u njoj muzej u kome mogu da se vide filmovi iz Musolinijevog vremena.

U grupu ovih diktatora i tirana smešten je i jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, a u tekstu je predstavljena bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar. Bunker je do devedesetih godina prošlog veka predstavljao tajnu, a ovog leta je otvoren kao umetnički projekat sa nizom instalacija.  

Izvor: blic

Pogledajte još