Super bake i deke: Imaju po sto godina, a još rade (VIDEO)

Odlazak u penziju, zapravo, šteti našem mozgu koji tada manje radi, pa je podložniji Alchajmeru. To očigledno dobro znaju Sara, Ted i Loren koji i dalje svakodnevno s poletom odlaze na posao, iako su zagazili u desetu, pa čak i jedanaestu deceniju.

Kada su braća Mekdonald otvorili svoj prvi restoran, Amerikanka Sara Dapen je već imala 20 godina, a sada je ubedljivo najstarija radnica čuvenog lanca brze hrane.

"To je bolje nego da šetam okolo. A to me i sprečava da po celi dan sedim",
objasnila je starica u izjavi za televiziju KCCI.

Sara, koja u Mekdonaldsu radi skraćeno radno vreme, peče hamburgere i čisti stolove. Najviše voli, kako kaže, da razmeni po koju reč sa gostima. Njene mlade kolege smatraju da je interesantno raditi s nekim ko je 70 godina stariji od njih.

"Ona je sama istorija za sebe",
kaže Kili Vilijams (22), dodajući da ih starica stalno opominje da se lepo ponašaju.

Ted Dinuncio, koji će u decembru napuniti 100 godina, radi kao "domaćin" prodavnice poznate modne kuće Nordstorm u Kaliforniji. Njegov zadatak je da petkom i subotom pruži dobrodošlicu klijentima.

Ted je svoj regularni radni vek proveo radeći kao mesar, a u penziju je otišao 1980-ih. Nakon smrti supruge, odlučio je da se ponovo zaposli i tako sada već 13 godina pozdravlja klijente koji ulaze u njegovu prodavnicu.

Kako bi mu bilo udobnije dok radi, Ted nosi papuče i ima stolicu na koju povremeno sedne da bi se odmorio.

"Veoma je prijatno. Osećam se kao kod kuće", objasnio je starac.

Loren Vejd, pak, ima 101 godinu i radi u supermarketu. Počeo je da radi sa 12 godina, a danas, gotovo devet decenija kasnije, još je aktivan na tržištu rada. Čak ima i laskavu titulu "Najstarijeg radnika Kanzasa" i "Najstarijeg radnika Amerike".

Tokom godina, Loren je obavljao razne poslove. Radio je u Fordovoj garaži i imao sopstvenu staklorezačku radnju. Godine 1983. zaposlio se u jednoj od prodavnica lanca supermarketa Volmart, u kojoj i danas radi.

Uprkos poodmaklim godinama, Loren još radi 30 sati nedeljno. U samoposluzi sređuje rafove i poslužuje kupce. Nije besposlen ni kada nije na radnom mestu. Voli da pešači - svakodnevno pređe pet kilometara, a član je i orkestra u kome 79 godina svira saksofon.

Izvor: b92

Pogledajte još