Brisel će tražiti akcioni plan za kosovsko pitanje

Kako saznaje "Danas", to bi moglo da bude učinjeno, jer ne "postoje pravne tekovine EU u navedenoj oblasti, na osnovu kojih bi bio proveden skrining stanja". Isti izvor je rekao da će Evropska komisija imati mogućnost da zamrzne pregovore u slučaju da se utvrdi da Beograd koči proces normalizacije odnosa s Prištinom.

Dodaje se da će, sa izuzetkom poglavlja 35, pregovarački okvir sa Srbijom biti isti kao u slučaju Crne Gore.

Komitetu za proširivanje EU 23. jula predstavljen je nacrt pravnog okvira - mandata za pregovore o članstvu sa Srbijom, koji je pripremila Evropska komisija.

Nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom nalaže jednak tretman političkih i ekonomskih pitanja, ali i ostavlja mogućnost Evropskoj komisiji da zamrzne kompletne pregovore sa Srbijom u slučaju da ona opstruiše pregovaračke procese sa Prištinom ili članstvo samoproglašenog Kosova u pojedinim organizacijama.

Od Srbije se očekuje da pokaže vidljiv i održivi napredak u odnosima sa samoproglašenim Kosovom, a Nacrt sugeriše da celi pregovarački proces u jednom trenutku treba da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma dve strane. O pravnom okviru će u septembru mišljenje dati stalni predstavnici članica EU, a potom treba da ga usvoji Savet ministara.

Pregovarački okvir je podroban dokument koji sadrži sve načine za pregovore Evropske komisije i Vlade Srbije, kao i zadužene za pregovore.

Blic, Danas

Pogledajte još