„Goldman Saks” snima naš investicioni teren

Delegacija „Goldman Saksa”, jedne od vodećih svetskih investicionih banaka, od juče boravi u Srbiji ne bi li se na licu mesta uverila u mogućnosti ulaganja u energetiku, metalurgiju i poljoprivredu. Danas bi trebalo da se sastanu sa Aleksandrom Vučićem, potpredsednikom vlade, a potom da posete rudarsko topioničarski basen Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem ovog preduzeća i planiranim razvojnim projektima.

Stručnjaci te banke juče su razgovarali sa Zoranom Mihailović, ministarkom energetike, koja je ujedno i domaćica čelnicima američkog investicionog giganta. Potom su se susreli i sa Goranom Kneževićem, ministrom poljoprivrede, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom preduzeća „Transnafta”, „Žita Srbije” i „Žita Vojvodine”.

Jedna od glavnih tema razgovora, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva energetike i životne sredine uoči dolaska predstavnika banke, trebalo bi da bude formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor. Pored toga, biće reči i o mogućnostima za saradnju u oblasti finansiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.

U delegaciji kompanije koja bravi u Srbiju su Rijad Jusuf, direktor za tržišta u razvoju u sedištu „Goldman Saksa” u Njujorku, Dejvid Galager, direktor za robu u kancelariji za međunarodne odnose u Londonu i Leor Seder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu.

Mihajlovićeva se sa delegacijom te investicione banke prethodno sastala 6. juna ove godine u Beogradu, na inicijativu predstavnika „Goldman Saksa” koji su se interesovali za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Ekonomista Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, kaže da su energetika, metalurgija i poljoprivreda privredne grane, koje u Srbiji imaju perspektivu i vredne su ulaganja. On naglašava da se velike svetske investicione banke poput „Goldman Saksa” uglavnom interesuju za dokapitalizaciju kompanija. Po principu kao što je to uradila Evropska banka za obnovu i razvoj. Ona je u Srbiji dokapitalizovala Komercijalnu banku i „MK grupu” i na taj način postala njihov suvlasnik.

I da se jedna od tih investicija ostvari za nas je odlično jer dolazak „Goldmana Saksa” je dobra reklama za Srbiju.

"Njihov cilj je da postanu manjinski vlasnici onih kompanija za koje ocene da mogu da posluju profitabilno i višestruko vrate uloženo. Kada je reč o Srbiji, pretpostavljam da su zainteresovani za one privredne oblasti u kojima smo najjači. Interesovanje za RTB Bor je sasvim opravdano jer se pokazalo da on ima potencijal, da ima dovoljno rude i da ona ima visoku cenu," navodi Nikolić.

On smatra da je oblast energetike posebno interesantna investitorima, jer je to oblast u kojoj teško mogu da izgube. Strani investitori i finansijeri posebno bi trebalo da se zainteresuju za oblast energetike. Naša zemlja raspolaže potrebnim zalihama uglja i vodnih tokova, a struja je, kako kaže, proizvod koji uvek može naći kupca na tržištu i investitor ne mora da brine da li će moći da je proda.

Nikolić, takođe, uverava da se ulaganje u poljoprivredu višestruko isplati pošto je hrana u svetu realno poskupela 40 odsto.

"I da se jedna od tih investicija ostvari za nas je odlično, jer dolazak „Goldmana Saksa” je dobra reklama za Srbiju. U tom slučaju naša zemlja bi se našla na njihovim listama, što bi bio dobar signal i za ostale investitore,"
kaže Nikolić.

Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže da je potpuno razumljivo interesovanje „Goldman Saksa” i drugih investitora za ulaganje u proizvodnju žitarica jer ta ulaganja nisu velika, ali njihov krajnji efekat može da bude i te kako povoljan za investitora.

"Mi imamo značajne viškove kukuruza i pšenice koje možemo da izvozimo, a to je berzanska roba, za koju uvek može da se nađe adekvatan kupac širom sveta. S obzirom na to da imamo veću proizvodnju nego što je potrebna za podmirivanje potreba domaćeg stanovništva, jer imamo viškove od milion tona pšenice i dva miliona tona kukuruza, upravo je to oblast u poljoprivredi na koju treba da se koncentrišemo, jer može da nam pruži velike rezultate i privuče ozbiljne strane investicije," zaključuje naš sagovornik i dodaje da ne treba zanemariti ni mogućnost ulaganja u koštunjavo i jagodičasto voće.

Izvor: POLITIKA

Pogledajte još