ZVANIČNO: Berači višanja ipak nisu umrli od trovanja

Neće biti istrage smrti R. H. iz Bačke Topole i V. K. iz Crvenke, koji su preminuli 17, odnosno 23. juna prilikom berbe višanja u Novoj Crvenki, jer je definitivno utvrđeno da njihova smrt nije nastupila usled trovanja, rečeno je juče za „Politiku” u tužilaštvu u Somboru. Sekretar Osnovnog suda u ovom gradu Nemanja Rilke potvrdio je za naš list da su rezultati sa obdukcije, obavljene posle ekshumacije, sprovedene po naredbi ovog suda, dostavljene istražnoj sudiji Svetlani Kosanović, a ona ih je prosledila tužilaštvu.

Kod V. K., kažu u tužilaštvu, nije mogao da se utvrdi neposredan uzrok smrti, ali svakako nije preminuo zbog trovanja, uz napomenu da se „ne može isključiti da je na mehanizam umiranja uticalo dejstvo sunčevih zraka i povišene spoljašnje temperature”. U slučaju R. H. veštaci su, navode u tužilaštvu, „sa visokim stepenom verovatnoće utvrdili da je reč o akutnom srčanom infarktu”.

"Nakon obdukcije i toksikoloških analiza veštaci Centra za sudsku medicinu u Novom Sadu utvrdili su da smrt V. K. i R. H. nije nastupila usled dejstva otrova, jer nisu utvrđeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na fizičke i hemijske povrede. U telima pokojnika nisu pronađene supstance od toksikološkog značaja, to jest droge, lekovi, pesticidi i slično, koje se mogu identifikovati primenjenim hemijskim metodama i analitičkim instrumentima u toksikološkoj laboratoriji novosadskog Centra za sudsku medicinu," objašnjavaju u tužilaštvu.

Ova institucija se u pomenuti slučaj uključila početkom jula, kada je somborska policija tužilaštvu dostavila izveštaj u vezi sa navodnim trovanjem više osoba u voćnjaku u Novoj Crvenki. Lekari iz bolnice u Vrbasu primetili su da su dva nadničara koji su brali višnje preminula, a još dvoje radnika se obratilo lekaru radi ukazivanja medicinske pomoći zbog simptoma koji su bili dovoljni da se posumnja na trovanje. Tela umrlih nisu obdukovana, iako je jedan od berača višanja preminuo u roku manjem od 24 sata po prispeću u bolnicu, a u tim slučajevima je autopsija obavezna.

Mediji su danima dovodili u pitanje uzrok smrti radnika, a neki i tvrdili da su višnje „krive” za tragediju u voćnjaku, jer su prskane prevelikom dozom pesticida. Tiražni beogradski dnevni listovi objavljivali su naslove: „Sezonci otrovani u višnjiku”, „Misteriozne smrti i trovanja berača višanja”, „Otrovan sam višnjama”, ali Fitosanitarna inspekcija je naknadno utvrdila da u voćnjaku nema pesticida i drugih supstanci. U slučaju smrti berača višanja za analize nije angažovan Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA, institucija koja postoji da bi utvrdila istinu u svim sumnjama na trovanje, već Centar za sudsku medicinu u Novom Sadu. Zvaničnici su, ipak, isticali da je ova institucija adekvatno opremljena za ovakve slučajeve.

Toliko događaja na jednom mestu u intervalu od nekoliko dana, kao i nejasnoća u proceduri koja je usledila, nije moglo da prođe bez dodatnih objašnjenja. A upravo je to ono što je izostalo "blagovremena i detaljnija komunikacija policije i tužilaštva sa medijima, posebno dnevnom štampom koja je danima izveštavala o ovome ukazujući na sumnje i postavljajući pitanja. Upravo zbog pritiska javnosti, nakon obavljenih ekshumacija i obdukcija, došlo se do zvaničnog stava," berači višanja nisu umrli zbog trovanja u voćnjaku.

Izvor: Politika

Pogledajte još