Smrt je fluorescentno plave boje (VIDEO)

Oni su utvrdili da se smrt širi od ćelije do ćelije u fluorescentno plavoj boji dok celi organizam ne bude mrtav.

Istraživači BBSRC (Wellcome Trust and the Biotechnology and Biological Sciences Research Council ) u Velikoj Britaniji veruju da ovo istraživanje na kraju može biti koristan model za razumevanje toga kako nastupa smrt kod ljudi i da će na kraju uspeti da povećaju očekivano trajanje života.

Kada pojedinačne ćelije umiru, one pokreću lančanu hemijsku rekciju koja vodi do razlaganja komponenata ćelije i izgradnje molekularnih brana.

Ti mehanizmi su dobro poznati na ćelijskom nivou, ali su dosad naučnici znali vrlo malo o tome kako se smrt širi organizmom.

Kod crva širenje smrti može se lako videti pod mikroskopom kao talas fluorescentno plave boje koji putuje kroz unutrašnjost tela.

U studiji objavljenoj u žurnalu PLoS Biology dokazano je da fluorescentna boja potiče od nekroze ćelija i koja zavisi od kalcijuma u organizmu.

Profesor Dejvid Džems sa Unstituta za zdravlje i starenje na Univerzitetu u Londonu kaže: “Prepoznali smo hemijski put samouništenja ćelija kod crva. To je zapravo plavi ‘kosač’ koji postepeno gasi ceo organizam”.

“Kada mu blokiramo put, možemo odgoditi smrt koja je nastala od nekog spoljnjeg faktora, poput infekcije, ali ne možemo usporiti smrt kao posledicu starenja”.

Mehanizmi koji su uključeni u ovaj proces slični su onim koji se događaju kod sisara.

Ranije se verovalo da je fluorescentno plava boja posledica hemikalije lipofuscina koja emituje svetlost slične boje.

Međutim, naučnici smatraju da je reč o drugom molekulu – antraniličnoj kiselini.

Izvor: b92

Pogledajte još