Večiti humanista: Opljačkanog i gladnog Nigerijca sklonio sa ulice!

Akteri ove priče su Nigerijac - Newman Ejike Nwangwu, dragim ljudima u Srbiji poznat kao Kristijan i otrporaš - Dragan Stain. Jeste, isti taj Dragan Stain za kog ste već čuli - o njemu svi mediji ovih dana pišu jer se po ko zna koji put suprostavio sistemu koji ne priznaje pravo na život. A Kristijana ćete sada upoznati.

Kristijan je rođen u Nigeriji 1970. godine pod imenom Newman Ejike Nwangwu. Sa trideset godina napustio je zemlju i krenuo trbuhom za kruhom. Nekadašnjem fudbaleru, Srbija je bila samo usputna stanica za zapadnu Evropu, ali ga je, kako njegova žena Veliborka kaže, sudbina zaustavila baš ovde, u Beogradu.

(old_image)
Dragan Stain u društvu pudle Vupi

Ono što ćete prvo primetiti u stanu Dragana Staina, ne računajući lavež pudle Vupi, je svakako toplina kojom ovaj dom odiše. U tom domu Kristijan je proveo par nedelja pre nego što se smestio u Umku i upoznao svoju ženu Veliborku.

"Učino sam nešto što bi retko ko učinio, ali ipak ne želim da se na ovo gleda kao na ličnu promociju, jer je ljudska priča u pitanju, priča o Kristijanu i ona mora biti ispričana", rekao nam je Stain na početku razgovora.

"Zaustavio me je ispred zgrade, baš ovde, pitao me je nešto na engleskom i tako smo započeli priču. Saznao sam da je opljačkan, bez odeće, smeštaja, potpuno sam u gradu koji ne poznaje, i nešto se u meni pokrenulo"
, nastavlja on svoju priču o slučajnom susretu.

"Pitao sam ga 'Pa čoveče, šta ti treba?!' a on mi je rekao da je gladan."

(old_image)

Ovde je Dragan sreo Kristijana

Dragan ga je bez razmišljanja primio u svoju kuću, dao mu da jede i pije i na kraju, u dogovoru sa suprugom, pružio mu i smeštaj.

"Nije to bilo mnogo, jedna soba u stanu se renovirala pa je bila prazna, nabavio sam mu krevet i tu je spavao", nastavlja Dragan priču kao da svakodnevna stvar primiti stranca u kuću.

Prvo što je Kristijan tražio kada se smestio je da ode u crkvu i pomoli se Bogu. "Meni, kao ateisti to je bilo interesantno, rekao sam mu da je u blizini Saborna crkva, i on je odmah otišao tamo, iako je katoličke vere."

Živeo je Kristijan u tom stanu par nedelja, sa Draganom, njegovom supugom i sinovima delio je sve.

"Klinci su ga obožavali, onako lep, visok crn, drugačiji, za njih je bio interesantan", priča nam Dragan, "više nisu deca, ali i dan danas se obraduju kad čuju za njega".

"A onda je Kristijan, dobio fiks ideju da ostane ovde, u Srbiji", nastavlja Dragan sa osmehom na licu. "Znate on je bio fudber u Nigeriji, igrao je u drugoj ligi tamo, pa smo mu jurili da igra negde."

Na kraju Kristijan se sam snašao. Bio je smešten u Umci i jedan dan se šetao i naišao na fudbalsko igralište u Bariču, tamo je i ostao.

"Ja jesam njemu inicijalno pomogao u jednom momentu, ali on je sve ostalo sam uradio. Pametan, snalažljiv i zgodan, uspeo je da se pobrine za sebe", skromno nam završava priču Dragan.

(old_image)
Dragan Stain sa suprugom i Kristijanovom ćerkom VIoletom

Odatle se njegova priča nastavlja samostalno. Dragan je i dalje deo Kristijanovog života, ali više nije spasilac, već prijatelj, član porodice.

"Bilo je hrabro od njega da učini nešto tako, da primi stranca u kuću, nikada to neću zaboraviti", priča nam Kristijan.

On danas živi u Bariču, sa ženom Veliborkom i dvoje prelepe dece, ćerkom Violetom i sinom Mirkom.

Veliborka nam sa ponosom u glasu naglašava da je on taj koji im je birao imena.

(old_image)
Mirko i Violeta

Priču o njihovom slučajanom susretu priča nam ona. Odigrao se baš na tom fudbalskom igralištu. Upoznao ih je zajednički prijatelj i Kristijan se odmah zaljubio,

"Stiglo mi je ljubavno pismo od njega i ja sam odmah znala da je to to. Znala sam da će biti teško, mala je ovo sredina, ali nisam odustala", priča nam Velibroka sa osmehom na licu.

"Svi ga popreko gledaju, dok ga ne upoznaju, a onda ne možete da ga ne zavolite, evo skoro 15 godina smo u braku, imamo predivnu decu, jednostavno je bila sudbina da ostane u Srbiji."

(old_image)
Velika ljubav: Kristijan i Veliborka

Da im je bilo teško u početku, potvrđuje nam i Kristijan, pogotovo kada je naučio jezik i shvatio šta sve pričaju o njima, ali ljubav i prijateljstvo zadržali su ga tu gde jeste.

"Sve što sam tražio kada sam krenuo put zapadne Evorpe, našao sam ovde"
, zaključuje on.

Pogledajte još