Pocrneti uz "Barbikin lek"

SIDNEJ (FoNet) - Poklonici "crnjenja po svaku cenu" uskoro će moći svoju tamnu boju kože da dobiju a da se satima ne prže na suncu izloženi opasnim zracima i da se zaštite od mogućeg oboljevanja od raka kože.

Australijski farmaceuti i dermatolozi pripremili su pravu revoluciju u kozmetici namenjenoj zaljubljenicima u sunčanje: pronašli su medikament koji, ubačen u telo, omogućava praktično neograničeno vreme izlaganja suncu i, u isto vreme, štiti organizam od raka kože.

Implant sadrži preparat "melanotan" koji je razvila jedna biotehnička firma u sunčanoj Australiji. Šesti kontinent, inače, drži žalosni svetski rekord u broju obolelih od raka kože.

Pod pomalo šaljivim imenom "Barbikin lek", melanotan stimuliše organizam da proizvodi pigment melanina u koži koji izaziva crnilo i time sprečava da opasni zraci, koji nas "gađaju" dok se "roštiljamo", izazovu oboljenje.

"Melanin u organizmu je vaš lični suncobran, on ima izuzetno zaštitno dejstvo", tvrdi Vejn Milen, izvršni direktor firme EpiTan sa sedištem u Melburnu, koja je usavršila preparat.

"Reč je o još jednom spasonosnom hicu u ratu protiv raka kože", izjavio je Rojtersu Vejn Milen.

Firma je pune tri godine usavršavalau preparat za medicinsko korišćenje i melanotan je spreman za široku primenu i prodaju.

Međutim, melanotan će, najverovatnije, prevashodno tražiti kupci željni da što pre i što bezbednije prežive "vrele sunčane poljupce" kako bi pocrneli na "jed i pakost susedima" a ne oprezni kupači koji će ga prvenstveno smatrati zaštitom od raka kože.

U toku najnovije faze kliničkog ispitivanja na ljudima ustanovljeno je da su raniji testovi pokazali da psima s belom dlakom, posle ubrizgavanja injekcije melanotana, ona pocrni.

Slično je reagovala i koža zelene žabe, pa je to ohrabrilo istraživače da pređu na kliničko ispitivanje.

Korisnicima preparata dermatolog će pod kožu inplantirati kapsulu melanotana veličine palidrvca šibice da bi se obezbedila višemesečna zaštita, posebno leti, i sprečila štetna prateća dejstva izlaganja suncu. 

"EpiTan" radi u tesnoj saradnji sa američkim Istraživačkim institutom Juga sa sedištem u Alabami i očekuje da će preko velikih farmaceutskih firmi moći da distribuira melanotan kad bude spreman za komercijalnu upotrebu.

Podsećanja radi, svake godine oko 1.000 Australijanaca umre od melanoma, raka kože, kao posledice štetnog prekomernog izlaganja suncu. 

08. jun 2009.

Pogledajte još