Džinovski plavi petao na Trgu Trafalgar u Londonu (FOTO, VIDEO)

Statuu, koja je dospela na severozapadno, četvrto postolje Trga Trafalgar, u četvrtak je otkrio gradonačelnik Londona Boris Džonson, navodi se na sajtu gradske vlade a prenose i agencije.

Postolja na Trgu Trafalgar osmišljena su još 1841. godine, ali je jedno, zbog nedostatka finansija, ostalo nepopunjeno kipom sve do 1999. godine.

Otada se na četvrtom postolju smenjuju moderna umetnička dela koja se biraju na konkursu, u organizaciji gradonačelnika Londona.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Ove godine je izabran plavi petao nemačke umetnice Katarine Frič koji, kako kako navodi agencija Blumberg, simbolizuje Britaniju kojom dominiraju muškarci.

"Deluje kao vrlo pouzdana vrsta ptice. Mislim da ona na neki način govori nešto o našem gradu i opštem osećanju pouzdanosti koji primećujem nakon Olimpijskih igara (u Londonu iz 2012. godine)", rekao je gradonačelnik Džonson.

Plava boja je "ispravna za dečake, što upravo sada imamo - upravo smo dobili princa", dodao je Džonson, u vezi sa nedavnim rođenjem Džordža, sina princa Vilijama.

Petao plave boje je takođe šaljivi kontrast sumornim vojnim spomenicima na Trgu Trafalgar, piše Asošiejted pres.

(Izvor: Beta)


Pogledajte još