Nikolić:"Naše brdo, naši Brioni"

Nikolić je, na koferenciji za novinare za koju je vladalo ogromno interesovanje medija iz regiona, ali i velikih svetskih agencija, ispričao anegdotu sa plenarne sesije kojom je opisao napredak postignut u regionalnoj saradnji i pomirenju:

"Ova inicijativa je dobar znak i već je zakazan sledeći sastanak u Hrvatskoj na Brionima. Ja sam se našalio i rekao prvi je bio na `našem Brdu`, sledeći je na "našim Brionima", tako da možete da vidite sa koliko šale govorimo o nečemu što bi nas u prošlosti nateralo da se tučemo i da se svađamo",
rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da u "Brdo procesu", u čijem okviru je održan današnji neformalni sastanak lidera regiona, svako ima svoj interes - Srbija, uz Hrvatsku i Sloveniju, da što pre postane članica EU, a Slovenija i Hrvatska da uz Srbiju odu na tržišta koja im trentno, kao clanicama EU, nisu dostpuna na isti način kao Srbiji.

"Mi ćemo uskoro morati da imamo svoje zajedničke proizvode, čak i zajedničke firme koje će nastupati na tržištima na kojima je Srbija jedino preporznatljiva kao bivša Jugoslavija. To je od Azije do Afrike i Latiske Amerike... Rusija, Azerbejdžan, Turska, to su sve tržišta koja su potpuno otvorena za srpsku robu, a sprka roba je i ono što zajednički proizvede sa Slovenijom i Hrvatskom", kazao je Nikolić.

Upitan o čemu je razgovarao na bilaterlanom sastanku sa hrvatskim kolegom Ivom Jospovićem, NIkolić je rekao da su tema bila sva otvorena pitanja, od tužbi za genocid, poslednjih hapšenja... i ocenio da je došlo vreme da "predsednici Srbije i Hrvatske potpuno otvoreno razgovaraju o svemu onome što bi trebalo raščistiti u odnosima kako bi se potpuno mirno krenulo dalje.

"Mislim da ćemo mi do posete predsednika Josipovića, na jesen čini mi se, pripremiti da sve ono što je iza nas, da sve bude rešeno", rekao je NIkolić.

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Srbije je rekao da se ne bori da Srbija bude u EU da bi nam neko "kao pred crkvom davao novac", već da bi, kada dođe vreme za procenu, bilo ocenjeno da je država zaista uređena na način na koji su to učinili Nemci ili Slovenci.

Upitan da li ga brine pad entuzijazma za proširenje EU, Nikolić je rekao da ga to uopšte ne brine i da proširenje ne zavisi od entuzijazma.

"Ta priča o entuzijazmu za proširenje je samo priča. Evropa mora da se proširuje, ne može da ostane u granicama u kojima je sad i da kaže: `Evo samo nam je još nedostajala Hrvatska`. A što ne nedostaje Srbija, a što ne nedostaje Crna Gora ili Makedonija? Što smo gori od drugih",
upitao je Nikolić.

On je rekao da proširenje ne znači da neko "baca novac", već da je to znak da je još jedna država postala toliko vredna da može da bude u tom društvu, da je uredila svoj pravni i ekonomski sistem, međuljudske odnose, odnose prema manjinama, ustavni poredak, borbu protiv kriminala.

"To sa entuzijazmom, od toga ne zavisi proširenje EU, ali nije ni normalno da Srbija ostane tako daleko za Slovenijom i Hrvastskom, nismo mi baš tako slabo uređeni", zaključio je Nikolić.

Oland: Aktivnija uloga Francuske u evrointegraciji Zapadnog Balkana

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas na Brdu kod Kranja da se ta zemlja snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, da je spremna da bude medijator u rešavanju svih otvorenih pitanja i najavio aktivniju ulogu Francuske u regionu u godinama koje dolaze.

"Ja ću biti prvi koji će demonstirati tu aktivniju ulogu", poručio je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Oland, koji prisustvuje neformalnom sastanku lidera regiona na Brdu kod Kranja, istakao je da negovo prisustvo rezultat želje da "potvrdi francusku posvećenost reintegraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u Evropsku uniju".

"Istorijski je što su Priština i Beograd uspeli da potpišu sporazum zahvaljjuju pomoći EU", kazao je Oland, ističući da će cilj - Evropa mira, stabilnosti i pomirenja biti ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, biće uslova koje svaka od zemalja, kada je reč o reformama treba da ispuni, ali takodje važan uslov je i regionalna saradnja, a današnji sastanak i "Brdo proces" su primer kako treba raditi na tom polju.

Neformalni sastanak lidera regiona i EU na Brdu Kod Kranja počeo je danas oko 11.30 sati.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.