Kragujevac: Šuga u Zavodu za smeštaj odraslih

U Zavodu za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu, kod četiri korisika otkrivena je šuga. Brzom intervencijom zaposlenih sprečeno je širenje zaraze.
Male pcelicee.jpg

Kako je RTS-u rečeno u toj ustanovi, šugu je u Zavod za smeštaj odraslih donela korisnica koja je predhodnog vikenda bila kod kuće. Budući da se radi o kožnoj bolesti koja se lako prenosi dodirom, zaražene su još tri osobe.

Po otkrivanju šuge, odmah su konsultovani epidemiolozi i preduzete sve mere zaštite, kako se bolest ne bi proširila.

Direktor Zavoda "Male Pčelice" Vladica Stanojević kaže da su odmah nabavljene veće količine sumporne kreme kojima se svakodnevno maže svih 900 korisnika, kao i svi zaposleni.

Istaknuto je da se tretman sprovodi svakodnevno i da za dva dana više neće biti nikakve bojazni od bolesti u Zavodu. Inače, odmah po otkrivanju šuge, u paviljonu pet je uveden karantin.

Epidemiolozi u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu kažu da takve zaraze nisu retkost u ustanovama zatvorenog i poluzatvorenog tipa, u kojima danonoćno boravi veliki broj ljudi. S obzirom na to da su u Zavodu "Male Pčelice" higijenski uslovi dobri, bolest je brzo sanirama.

Ružica Atanacković, načenik epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu ističe, da su primenjene sve zakonom predviđene mere, po kojima je obavezan tretman svih lica za koja postoji bojazan da bi mogla da se zaraze.

Kako je istakla, brzom intervencijom zaposlenih sprečena je eventualna epidemija.

Prema podacima kragujevačkih epidemiologa, na području Šumadije, godišnje se registruje pet do šest slučajeva pojave šuge, uglavnom se zaraye cele porodice. Reč je o oboljenju koje se brzo i lako leči, a javlja se, kao posledica loše higijene i loših uslova života.

Zavod u Kragujevcu je jedna od najvećih ustanova za zbrinjavanje odraslih na Balkanu i njemu boravi oko 900 lica iz cele Srbije.

Izvor: RTS

Pogledajte još