Podigao ulog: Bogoljub Karić nudio dva miliona evra za ukidanje poternice

Da porodica Karić ne bi ostala dužna ukoliko bi im se izašlo u susret s ukidanjem poternice u “politički montiranom procesu”, najčešće je pominjala jedna advokatica. Prema saznanjima “Blica”, reč je o dugogodišnjoj bliskoj prijateljici Karića. Izvor nije mogao da precizira da li je neko i uzeo novac koji je nuđen.

Bogoljub Karić pobegao je iz Srbije februara 2006. godine - nije se pojavio na saslušanju. Prema prvim informacijama pobegao je u Belorusiju, ali sada je već izvesno da i on, kao i brat Sreten, koji je pobegao pre njega, provode vreme i u Moskvi.

Iako je u odnosu na vreme kada su pobegli iz zemlje optužnica protiv Karića pre nekoliko godina proširena, njima ide u prilog još jedna novija promena. A to je izmena u Krivičnom zakoniku kojim je zloupotreba službenog položaja, za šta se teretio Bogoljub Karić, promenjena u zloupotrebu odgovornog lica. Ukoliko sud zažmuri na preciznu primenu zakona, ova izmena mogla bi biti osnov da ne bude uhapšen odmah po sletanju na beogradski aerodrom.

Posle sedam godina, Karići su konačno i pronašli model da se Bogoljub vrati i ne bude osuđen za pronevere u „Mobtelu“. Prema saznanjima “Blica”, celokupna krivica bi bila prebačena na brata Sretena, koji je bio generalni direktor „Mobtela“ i koji bi tu krivicu i prihvatio - on je izdavao naloge. Izvor “Blica” navodi da je Sreten Karić bolestan i ne namerava da se vrati u Srbiju. Praktično ostala je poternica kao prvi problem.

Podršku za povratak Bogoljuba Karića pružili su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, a plan im je predstavljen kao već dogovorena stvar sa državom.

Slučaj „Mobtela“ jedan je od 24 privatizacije na kojima radi antikorupcijski tim. Ovim predmetom bavili su se i zvanično pojedini političari.

Sada poslanik i predsednik Odbora za pravosuđe u Skupštini Srbije Vladimir Cvijan je, kako je sam rekao, u javnosti ipak - zbog političkog angažmana odustao od slučaja Karić. Dok je bio advokat Karića, Cvijan je i u Briselu razgovarao o ovom predmetu i rekao da je posredi politički progon koji je “dokaz da Srbija, umesto da vrednuje ljude koji su gradili i u nju ulagali, takve ljude proganja.“ Pismo u kojem upozorava da se Bogoljubu Kariću krše ljudska prava prošloj Vladi Srbije poslao je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Supruga Bogoljuba, Milanka Karić, inače i poslanica u Skupštini Srbije, ustvrdila je da ne vidi nijedan razlog zašto ne bi bila izabrana za izvestioca u Evropskoj uniji o privatizacijama.

Izvor: Blic

Pogledajte još