Vulin: Zamoliću Dačića da glasa na Kosovu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao i da će srpskog premijera zamoliti da izađe na izbore.

Prilikom sprovođenja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. novembra OEBS će biti taj kome će se Srbi obraćati i sa kojim će komunicirati, kazao je Vulin.

"Misija Oebsa biće zadužena ne samo za sprovođenje izbora na KiM, već svugde gde ima raseljenih ili rođenih na KiM. I Ivica Dačić, koji je rođen u Prizrenu, ima pravo glasa. Zamoliću ga da izađe na izbore", rekao je Vulin. "Veza" srpskih stranaka za komunikaciju oko izbora je OEBS, jer Srbija ne priznaje državu Kosovo, istakao je Vulin.

"U Centralnoj izbornoj komisiji imaćemo predstavnike, kao i u svim drugim izbornim komisijama, jer mora da postoji kontrola pri brojanju glasova", dodao je on. Vulin je rekao da zna da će Srbi dokazati da im je stalo do države Srbije.

"Najbolje rešenje bi bilo da ove izbore raspisuje Nebojša Stefanović. To, međutim, nije moguće, ali ćemo mi uraditi sve da Srbi opstanu na KiM, da imaju svog šefa policije, sudije, tužioca... Što se međunarodne zajednice tiče, ona će prihvatiti bilo kakav rezultat izbora - izašlo na njih 50 odsto Srba ili ne izašao nijedan. Nemam hrabrosti da dopustim da za gradonačelnika Kosovske Mitrovice bude izglasana Adrijana Hodžić", rekao je Vulin.

Na opasku da među Srbima koji su za izlazak na izbore ima onih koji ocenjuju da jedinstvena lista nije neophodna i spremaju se za samostalan nastup, Vulin je odgovorio da svako ima pravo da ne želi da bude deo države Srbije i da bolje zna šta je za kosmetske Srbe bolje.

"Jedinstveni izlazak je najbolje rešenje, jer očekujem da će Priština iskoristiti svaku priliku koja joj se pruži na osnovu naše razjedinjenosti", rekao je on. Vulin je istakao da nikakav obavezujući papir koji bi Kosovo činio priznatom državom za Srbiju nije prihvatljiv. "Evropska unija je rekla da nema novih uslova za Srbiju. Ovo bi bio novi uslov", rekao je Vulin.

Izvor: Kurir

Pogledajte još