U Beogradu otvoren centar za digitalnu restauraciju filmova

BEOGRAD, 8. juna 2009. (Beta) - Grčki režiser Teo Angelopulos otvorio je u ponedeljak, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke u Košutnjaku, Centar za digitalnu restauraciju filmova vredan dva miliona evra koji važi za najmoderniji u regionu jugoistočne Evrope.

"I mi u Grčkoj i vi u Srbiji moramo uhvatiti korak sa novim tehnologijama. Ovo je prekretnica za nas koji smo navikli da opipavamo filmsku traku; početak i budućnost su ovde", rekao je Angelopulos, koji je svoj filmski hit "Odisejev pogled" snimao u Beogradu, a pored ostalog u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović je rekao da se u filmskoj arhivistici čitavog regiona "sve menja od ovog trenutka" i da više neće postojati film koji neće moći da bude restauriran. Prema njegovim rečima, mnogim filmovima sa početka prošlog veka biće produženo trajanje najmanje za još stotinu godina.

Oprema, čiju je nabavku finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj, omogućava da se pozitivi i negativi sa starih odnosno oštećenih traka digitalno restauriraju uz pomoć skenera i kompjutera i zatim ponovo prenesu na traku u vidu negativa. Ovako prečišćen snimak moguće je odmah preneti u DVD format.

Pogledajte još