Izgubljena blaga za kojima možete da krenete u potragu

FABERŽEOVA JAJA

Od 1885. godine pa sve do 1917., odnosno Ruske revolucije Karl Petar Faberže napravio je 50 preskupih, zlatnih uskršnjih jaja. Vrednost jednog jajeta je 30 miliona dolara. Prvo jaje je ruski car Aleksandar III poklonio svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko dopao da je car nastavio sa poklanjanjem skupocenih jaja za svaki sledeći praznik. Tu tradiciju je nastavio i njegov naslednik Nikolaj II. Nekoliko tih jaja je izgubljeno...

HIČKOKOV KRAJ FILMA

Film o dve sestre, bliznakinje, od kojih je jedna dobra, a druga zla, Hičkok je snimio 1923. godine. Međutim, iz arhive su nestale sve kopije filma "The White Shadow", a ona što je ostala, nema kraj... Ako iko pronađe kopiju koja ima kraj, bogat je!

(old_image)

LINKOLNOV GOVOR

Američki političar i državnik koji se smatra najvećim predsednikom SAD u istoriji davne 1865. godine držao je govor u Ilinoisu... Linkolnov govor je po spisima počeo frazom "Za sigurno..." Istoričari tvrde da to nije moguće i u potrazi su za celim Abrahamovim govorom.

(old_image)

FIFA TROFEJ

Fifa je prvi put osvojila Svetski Kup 1930. godine. Od tada, svake godine, ta statua je bila iznošena na teren, kao simbol. Međutim, 1970. godine, iz Fife su rešili da stave ta trofej u "penziju". Statua sa boginjom Nikom je prenesena u Rio De Ženeiro odakle je ubrzo nestala. Od tada se traži...

MARSELOV PISOAR

(old_image)

Umetnik Marsel Dušamp 1917. godine šokirao je svet avangardnom umetnošću, odnosno pisoarom koji je prikazan na artistički način. Javnost ga je tada osudila i nazvala njegovo delo po imenu "Fontana" vulgarnim. Međutim, godinama kasnije, pravljene su kopije njegovog dela, a njihova cena doseže čak do 2.5 miliona dolara. Godinama unazad se ne zna gde je orginal, a za njega mnogi nude neverovatne sume novca.

Izvor: blic

Pogledajte još