Razjareni starac zapalio starački dom u Kini, nastradalo 11 osoba

Gradska vlada u Hailunu saopštila je da vatru podmetnuo rano danas u krilu s nepokretnim stanovnicima doma jedan 45-godišnji čovek koji je u dom smešten pre tri godine pošto je oboleo od tromboze, a nije imao prihoda niti koga da se brine o njemu.

Vang Gui se juče posvađao s drugim stanovnikom doma jer je sumnjao da mu je ovaj ukrao 200 juana (33 dolara). On je tom prilikom vikao i razbijao prozore.

Osoblje ga je na kraju obuzdalo i smatralo da se on smirio, međutim Vang se ponovo razjario tokom večeri i podmetnuo požar. Dvoje bolničara je smešteno u bolnicu jer je otrovano dimom od požara.

Kako izveštavaju agencije, vatrogascima je bilo potrebnno sat vremena da ugase požar.

U saopštenju gradske vlade kaže se da je 32 starijih lica bilo registrovano u delu za nepokretne. U domu je bilo smešteno ukupno 283 starijih ljudi, uglavnom poljoprivrednika u penziji.

Hailun se nalazi u provniciji Heilongđijang, 650 kilometara severoistočno od Pekinga. Taj region je glavni proizvođač pšenice u Kini.

Sa sve većim povećanjem starije populacije, u porodicama s jednim detetom i bez dovoljno staračkih domova, Kina se suočava s problemom starih i povećanim pritiskom da se obezbedi bezbedna i prihvatljiva briga o starijima, koji često u poznim godinama ostaju sami.

Izvor: kurir

Pogledajte još