Mrkonjić: Izaberite novog ministra!

Na sednici koja je trajala oko tri sata, Predsedništvo je, kako se navodi u saopstenju, analiziralo dosadašnji rad svih funkcionera Socijalističke partije Srbije u javnoj upravi i ovlastilo predsednika Ivicu Dačića da tokom rekonstrukcije vlade predloži odgovarajuće kadrovske promene.

"Odgovoran pristup procesu rekonstrukcije SPS očekuje i od koalicionih partnera. Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade", navodi se u saopštenju.

SNS menja četiri ministra

Sednicu Glavnog odbora održava i SNS. Šta je zaključeno i koji će ministri biti menjani - čitajte u posebnoj vesti.

Imajući u vidu da će glavni cilj Vlade u budućem periodu biti ekonomska i finansijska konsolidacija i razvoj, krucijalno je da i u ovoj oblasti postoji podela odgovornosti kroz razdvajanje ministarstva koje se bavi finansijama i ekonomskim razvojem, naveo je SPS.

Socijalisti su naveli da će, ako ne bude temeljne rekonstrukcije Vlade, "biti potrebno definisanje novog koalicionog sporazuma kako bi Vlada Srbije mogla da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve u interesu Srbije i njenih građana".

Dodaje se da je Predsedništvo SPS jednoglasno podržalo politički dogovor lidera naprednjaka Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o "temeljnoj i sveobuhvatnoj rekonstrukciji Vlade i svih značajnih institucija u javnom sektoru".

Cilj takve rekonstrukcije, navodi se, nisu samo personalne promene, već i suštinska promenu čitavog sistema izvršne vlasti, kako bi se na bolji, efikasniji i odgovorniji način nastavilo sa ostvarivanjem dugoročnih ciljeva Vlade Srbije.

"Za godinu dana svog funkcionisanja ova Vlada je ostvarila višedecenijski cilj otvorivši pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji. To je rezultat pokrenutih reformi, napretka u dijalogu Beograda i Prištine, i ostvarenih uspeha u borbi protiv kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sada potpuno promenjena slika i podignut ugled Srbije u međunarodnoj zajednici kako bi Srbija bila sledeći novi član EU.

"Kao svoj glavni cilj u narednom periodu, pored evropskih integracija, Vlada Srbije postavlja zaustavljanje dugogodišnjeg ekonomskog propadanja zemlje, podizanje životnog standarda građana, povećanje zaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mesta. SPS još jednom potvrđuje da je naš cilj pozitivna promena Srbije. U tom smislu SPS daje svoj doprinos ozbiljnoj i temeljnoj rekonstrukciji Vlade", navodi se u saopštenju.

Sednici u sedištu SPS na Studentskom trgu prisustvovali su predsednik stranke Ivica Dačić, zamenik predsednika Žarko Obradović i ostali članovi Predsedništva, među kojima su Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Branko Ružić, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić i drugi.

"Odgovoran pristup procesu rekonstrukcije SPS očekuje i od koalicionih partnera. Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade", navodi se u saopštenju SPS-a.

SPS u Vladi Srbije ima četiri ministra - policije, zdravstva, saobraćaja i obrazovanja kao i mesto premijera na kojem je lider stranke Ivica Dačić.

Portparol URS Marko Selaković rekao je da se ta stranka zalaže da se svako od koalicionih partnera odrekne po jednog ministra (sadašnja vlada ima 19 članova, 17 ministarstava i ministra bez portfelja, a premijer ima i ministarsku poziciju), ali i za timski rad određenih ministarstava.

(Izvor: B92, Beta)

Pogledajte još