Vučić: Rekonstruisana vlada pred poslanicima za 15 do 20 dana

Vučić je novinarima u Sava centru rekao da je Glavni odbor SNS potvrdio sve njegove predloge o zameni ministara i ukazao da očekuje od koalicionih partnera da postupe kao i SNS.

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke završena je sinoć posle četiri i po sata.

Prvi potpresednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je danas da ubuduće neće obavljati jednu od te dve funkcije naglasivši da će on biti prvi koji će u rekonstrukciji vlade biti rekonstruisan.

Lider naprednjaka rekao je da će SNS zameniti četiri ministra, odbrane, poljoprivrede, kulture i sporta. On je na GO stranke rekao da se na njegovom slučaju pokazalo da nije moguće sa jednakim uspehom igrati i "centarfora i centarhafa".

"Jedan od nas dvojice - vicepremijera i ministra - moraće da bude rekonstruisan, ne mogu da obavljam oba posla jednakim kvalitetom i posvećenošću", kazao je Vučić.

Ističući da će biti prvi koji će biti rekonstruisan, on je Glavnom odboru poručio da ako smatraju da nije dobro obavljao ni posao prvog potpredsednika vlade, on će to primiti kao neopozivo.

"Sebe ne vidim kao bezgrešnog političara, bilo je grešaka biće ih i ubudće, ali za razliku od drugih nabeđenih veličina nisam spreman da posao radim po sveku cenu", rekao je Vučić.

"Prošlo je godinu dana od kad smo rekli da mora da se menja zatečeno stanje u zemlji, koja je bila bez nade i prijatelja u svetu, i u kojoj su kriminal i korupcija podignuti na državni nivo prvi put našom zemljom vladaju izabrani na izborima, a ne tajkuni naš prvi uspeh je što smo odbili podršku otuđenih centara finansijske moći i tajkuni", rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na izlazak na slobodu Miroslava Miškovića uz kauciju Vučić je kazao da su njegovi ljudi "pokušali da se rugaju u lice i državi i narodu i svima".

"Tri dana se stidimo što neki pokušavaju, smeju nam se u lice i bave se time da li su oni koji su optuženi za pljačku desetine miliona evra mahnuli s jednom ili sa obe ruke, i time kako se Mišković osmehnuo", naveo je Vučić.

Svi oni koji imaju novac i veze, naglasio je Vučić, nisu jači od države.

"Moja poruka svima njima, onima kojima je njegov zet nosio pare u međuvremenu da bi se rugali Vučiću i da bi hvalili Miškovića - mogu da misle da će da pobede nas, ali ne mogu da pobede ni Srbiju ni nas. Srbija ih je pobedila", rekao je Vučić.

Vicepremijer i predsednik SNS izjavio je da je aktuelna vlada postigla pet pobeda za godinu dana mandata a nakon što je na startu obećala da će raditi pošteno, ozbiljno i odgovorno. Prvu pobedu postigla je kad je odbila podršku otuđenih centara moći i tajkuna, drugu kad je otpočela ozbiljnu borbu protiv korupcije, treću kad je počela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i četvrtu kad je uspela da promeni odnos većine zemalja prema Srbiji.

"Naša peta pobeda je možda početak našeg političkog poraza, a to je uspostavljanje pristojne Srbije, za šta su zaslužni i Koštunica i Tadić, da nema obračuna sa političkim protivnicima", kazao je Vučič.

On je zamolio, obraćajući se prisutnima, da "danas prekinemo sa onima koji su se osilili na vlasti, jer vlast, naprotiv, znači poštenje, brigu i veću odgovornost".

"Nisam zadovoljan što još nismo otvorili kancelariju za brze odgovore, sistemom obrazovanja i nekim našim kadrovima", rekao je Vučić.

Predsednik SNS rekao je da izbore smatra nepotrebnim troškom i štetnom pauzom u radu Srbije.

Izvor: Kurir

Pogledajte još