Železnice poklonile privatniku posao vredan milion i po evra

Umesto odgovora na pitanje kako su Železnice mogle da ostanu bez posla s „Fijatom“ i kako je privatno preduzeće moglo da ponudi nižu cenu od njih i pored subvencija, direktor Dragoljub Simonović se oglasio tek nakon pet dana od obelodanjivanja ove informacije.

Umesto odgovora na konkretna pitanja koja su mu upućena, on je za propali posao na kraju optužio fabriku „Fijat automobili“. Umesto njega, detalje iznose sindikalci, koji tvrde da je neko iz Železnica svesno prepustio posao privatniku.

U kompaniji „Fijat Srbija“ nisu hteli da komentarišu nastalu situaciju, niti da odgovore na pitanje da li je sproveden tender za usluge „Fijatu“ na industrijskom koloseku. Njihov jedini komentar je bio da se sve odluke u preduzeću sprovode u skladu s tenderskim procedurama.

''Obim prevoza je 14 vozova nedeljno po 17 vagona, što na godišnjem nivou iznosi 12.376 kola. Cena za koju je železnica postavljala ova kola jeste 86 evra po vagonu. To znači da je prihod od ovih kola 1.064.336 evra. „Fijat“ ima od dobavljača u prispeću dva voza nedeljno sa po 30 vagona, za koje se uzima po 126 evra po kolima za postavljanje i izvlačenje. Prihod od toga je 393.120 evra godišnje. To znači da je železnica za narednu godinu izgubila 1.457.456 evra'' kaže predsednik Sindikata železnica Nebojša Nikić.

On tvrdi da je „Kombinovani prevoz“ ponudio cenu od 40 evra, koja je bila upola niža od one koju su dale Železnice.

''Naša cena ne može nikako da bude veća jer na toj stanici imamo radnike koji već primaju platu iz subvencija države, tako da ne postoje dodatni troškovi za njihovo angažovanje koje privatnik ima'' navodi Nikić.

Ovime problemi za Železnice nisu završeni. Prema dokumentu do kojeg je došao „Blic“, Železnice Srbije su na ime takozvane kolske dangubnine od maja do sada napravile trošak od preko 1,7 miliona dinara. Reč je o vagonima kojima se prevoze rezervni delovi iz Italije za „Fijat“ i koji se u povratku kod Šida na granici zadržavaju i po 90 sati. Zbog tog čekanja Železnice plaćaju „Fijatu“ penale.

Izvor: Blic

Pogledajte još