Dačić: Mi nismo nikoga lagali

Na godišnjici formiranja Vlade Srbije, Ivica Dačić je govorio na konferenciji o ciljevima i politici u narednom periodu.

"Možemo da kažemo, bez ozbira što će neko sa pozicije vlasti ili opozicije imati različito mišljenje, ali ovo je prva vlada u dvadesetak godina u kojoj i pored teške situacije, političke i ekonomske krize i pritisaka, postoji poverenje i očekivanje građana da će biti bolje", kaže Dačić.

Dve vodeće stranke u vladajućoj koaliciji - Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije juče su "otvorile karte" po pitanju personalnih promena "svojih" u Vladi, a njihovi lideri Vučić i Dačić otvoreno poručili da nije isključeno da nespremnost trećeg partnera u koaliciji URS-a na promene rezultira "ispadanjem" te stranke iz vladajuće koalicije.

URS će danas održati sednicu Kolegijuma posvećenu rekonstrukciji vlade, o čemu će svoj stav ta stranka izneti sutra, posle sednice proširenog Predsedništva.

Glavni odbor SNS je sinoć podržao sva rešenja predsednika stranke Vučića koji je predložio smenu četiri ministra iz redova te stranke i to sebe na mestu ministra odbrane, zatim ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarku sporta Alisu Marić.

Istovremeno, SPS je juče saopštio da su prihvatili predlog Milutina Mrkonjića da se izabere novi ministar saobraćaja, ali je lider socijalista Dačić posle sednice Predsedništva stranke rekao da nije konačan stav stranke da će samo Mrkonjić biti smenjen i dodao da će danas sve biti definisano.

Dačić je rekao da je sa Vučićem došao do zajedničkog stava da je, s obzirom da je ekonomija jedan od najvećih izazova koji predstoje vladi, neophodno da se Ministarstvo finansija i privrede, koje vodi lider URS-a Mladjan Dinkić, podeli.

URS je do juče najavljivao da će na smenu svojih ministara pristati samo u slučaju smanjenja resora u vladi.

Sva rešenja u okviru rekonstrukcije vlade, prema rečima Vučića, biće poznata u naredna dva do tri dana, a Skupština Srbije bi o tome mogla da raspravlja za 15 do 20 dana.

Aktuelnu Vladu koju vodi Dačić, poslanici Narodne skupštine Srbije izabrali su 27. jula 2012, sa 17 ministarstava i 19 članova.

Sumirajući njen rad, šef Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je Tanjugu da je za godinu dana ona održala 87 sednica i nijednu telefonsku, skupštini na razmatranje uputila je ukupno 220 zakonskih predloga a radila je vikendom i na dnevnom redu imala ukupno 2.792 tačke.

Izvor: b92

Pogledajte još