Poznati haker preminuo u 35. godini

Džek koji je postao poznat kada je demonstrirao hakovanje bankomata, umro je u četvrtak, ali mrtvozornici nisu objavili nikakve detalje o njegovoj smrti.

Ovaj haker trebalo je uskoro da predstavi svoja otkrića o bezbednosnim propustima kod implantiranih medicinskih uređaja, prenosi B92.

Džek je ranije objavio sigurnosni propust kod pumpi za insulin koje bi mogle da korisniku daju fatalnu dozu, zbog čega su neke medicinske kompanije morale da preispitaju svoje uređaje.

Takođe, bio je poštovan na sceni informatičke bezbednosti.

Trebalo je da govori na današnjoj "Black Hat konferenciji" u Las Vegasu. Njegova prezentacija pod nazivom "Implantabilni medicinski uređaji: hakovanje ljudi" trebalo je da objasni kako takve mašine mogu biti zloupotrebljene.

U saopštenju Black Hata stoji:

"Izgubili smo člana porodice. Svi ćemo se složiti da su život i rad Barnabija Džeka legendarni i neponovljivi. Barnabi je imao sposobnost da ispita složene tehnologije i učini ih dostupnim svima. Osim rada u našoj industriji, Barnabi je bio divan i predusretljiv čovek koji je voleo život
. Black Hat neće zameniti njegov govor koji je trebalo da se održi u četvrtak 1. avgusta, jer njega niko ne može zameniti, niti to želimo“.

Džek je bio vođa istraživanja bezbednosti ugrađenih sistema u firmi IOActive.

Ta kompanija je na Tviteru objavila: "Izgubljen, ali nikad zaboravljen naš voljeni pirat, Barnabi Džek je preminuo. Bio je vrhunski haker i drag prijatelj“.

(Izvor: B92)

Pogledajte još