Nikolić: Beograd je za evrointegracije, ali neće priznati Kosovo

"Srbija sa Unijom pregovara uz ozbiljne ustupke, ali postoje pitanja o kojima nema pregovora", rekao je predsednik Srbije Janukoviču u Kijevu, gdje prisustvuje obeležavanju 1.025 godina otkako su Rusi primili hrišćanstvo.

Nikolić je rekao da postoji jedan uslov koji Evropa još nije postavila Srbiji i čak je bila prinuđena da kaže da je statusno neutralna, iako se tako nekad ne ponaša, a da je odgovor Srbije na taj "nepostavljeni uslov" da nezavisnost Kosova nikada neće prihvatiti.

On je Janukoviču preneo zahvalnost na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova, i dodao da je Srbija dužna da opravda zalaganje i poverenje Kijeva.

Nikolić je istakao da je Srbija dovedena u situaciju da čini nešto što mnoge države u svetu ne bi činile, da pregovara sa onima koji su nezakonito proglasili nezavisnost na delu njene teritorije.

"Iskreno smo ušli u pregovore sa Kosovom i prihvatili veliki deo realnosti koji se tamo dešava. Želimo da svi na Kosovu bolje žive, kao i da konačno ustanovimo zaštitu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić.

On je rekao i da Srbija pregovara sa EU kako bi uredila svoju zemlju po ugledu na njene članice u oblasti pravosuđa, policije, borbe protiv korupcije, prenose beogradski mediji.

Naglasivši dobre rezultate Ukrajine u metalurškoj industriji, Nikolić je izrazio nadu da će ta zemlja investirati u metalurgiju i u Srbiji.

Janukovič je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Srbije Ukrajini, te podsjetio da je prilikom posjete Beogradu naišao na veoma dobar prijem.

U Ukrajini se ovog vikenda obeležava 1025. godina otkako su Rusi primili hrišćanstvo.

Izvor: blic

Pogledajte još