Tropske vrućine: Kako su se građani Srbije danas rashlađivali

Republički hirometeorloški zavod prognozirao je da će danas i sutra biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom u većini mesta od 33 do 38, stepeni, a u ponedeljak i do 40 stepeni.

Vodostaji na Savi od Šapca do Beograda i na Dunavu od Zemuna do Pančeva, narednih dana će se kretati oko niskog plovidbenog nivoa.

Novosađani osveženje od ekstremno visokih temperatura ovih dana uglavnom traže na popularnoj dunavskoj plaži Štrandu, na otvorenim bazenima i u baštama mnogobrojnih kafića i restorana u tom gradu.

Očekuje se da će Štrand tokom vikenda imati oko 30.000 posetilaca, rekao je Tanjugu portparol Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Ivan Nožinić i dodao da je od 1. maja i početka sezone, prodato oko 190.000 ulaznica za tu plažu.

Novosadsko JKP "Vodovod i kanalizacija" montiralo je česme na nekoliko najfrekventnijih mesta u gradu da bi prolaznici mogli da se osveže, a angažovane su i cisterne s pijaćom vodom, koje su postavljene na ulazu u Štrand i u naselja Bocke i Pejićevi salaši.

Dežurne ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć imale su protekle noći 45 intervencija, što je uobičajen broj, a intervenisale su uglavnom posle poziva pacijenata s hroničnim bolestima, rekao je Tanjugu dežurni u toj službi dr Aleksandar Ðuričin.

I Kragujevčani su spas od vrućina potražili pored vode, a do podneva u tom gradu lekari Hitne pomoći imali su jednu intervenciju na javnom mestu zbog nesvestice mlađe osobe.

Za razliku od proteklog vikenda danas je znatno više kupača na gradskim bazenima i jezerima Šumarice i Gruža, omiljenim letovalištima Kragujevčana koji nisu nigde otputovali.

I bazeni i kupališta u Čačku su veoma posećeni, jer spas od vrućina dnevno na njima pronađe između 1.000 i 1.500 građana, a veliki broj kupača rashlađenje traži na Zapadnoj Moravi.

U čačanskoj službi Hitne pomoći navode da je zbog visokih temperatura povećan broj kućnih poseta, ali i pregleda u ambulanti, a pacijenti se najčešće žale na srčane tegobe.

U protekla 24 časa čačanska hitna pomoć je evidentirala 39 pregleda u ambulanti i 48 kućnih poseta.

Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, velike letnje vrućine dovode do poremećaja termoregulacije, pa je zato važno da veštačko rashlađivanje ne bude naglo.

U slučajevima kad temperatura u stambenim prostorijama odstupa od spoljne za više od pet stepeni Celzijusa, postoji opasnost da se javi izvesna vrsta termalnog šoka, rekla je Tanjugu dr Snežana Matić Besarabić iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Važno je da varijacije u temperaturi budu što manje, dok dejstvo mikroklime u bližoj spoljnoj sredini treba da bude takvo da ga praktično ne zapažamo čulima, kao što ne osećamo normalan rad naših organa, preporučila je Matić Besarabić.

(Izvor: Novi magazin)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.