Zašto nemamo mapu rizičnih destinacija?

I pored preporuke Ministarstva spoljnih poslova Srbije građanima da ne putuju u Egipat u toj zemlji trenutno letuje oko hiljadu i po naših građana. Kako Srbija nema mapu rizičnih destinacija naši turisti biraju potencijalno opasna letovališta koja su privlačne ne samo zbog prirodnih lepota već i povoljnih cena.

Krizna područja profesionalni su izazov za profesora Predraga Simić, a kao turista gde god ode posle njega izbiju nemiri. Stigao je i na demonstracije u Istanbulu, sasvim slučajno. Ipak, životno je bio ugrožen samo jednom kada ga je povredilo staklo puklo usled detonacije. "To je bilo 1999. godine u Beogradu", kaže Simić.

Kuda na odmor posle štrajkova, demonstracija, nemira, teška je odluka.

"Ministarstvo spoljnih poslova tri godine unazad preporučuje nadležnima, kao što je nekadašnje Ministarstvo za turizam a sadašnja Kancelarija za turizam pri Ministarstvu finansija i svim institucijama koje objedinjavaju turističke agencije u Srbiji da naprave mapu rizičnih destinacija za turiste",
kaže Maja Ćorac iz Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, to do danas nije sačinjeno. U Juti to demantuju, dok se resor za turizam pri Ministarstvu finansija proglasio nenadležnim.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da niko nikom u savremenom svetu ne može da zabrani da putuje tamo gde hoće za svoje pare i za svoje zadovoljstvo.

"Ali, ali ne sme niko sa avanturističkim pogledima da dovede državu u situaciju da se bavi njime, da trođi resurse, da rizikuje ljude da bi ga izvukla kasnije iz rizične situacije i zbog toga u većini zemalja Zapada postoji mehanizam, mapa rizika u kojima se unapred upućuje poruka gde ne biste trebali da idete", kaže Radić.

"Arapsko proleće je pokazalo koliko smo blizu i vezani za taj deo sveta i verovatno da taj rizik u ovom trenutku ne deluje preveliki, ali svakako ne bih savetovao ljudima koji imaju decu i starijima",
kaže Simić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava da bi evakuacija iz udaljenih zemalja poput Egipta bila komplikovana.

"Nemamo resurse kojima bi mogla vojska i policijske snage, ni pravne mehanizme ni mogućnosti da tako nešto uradimo i zbog toga ako bi došlo do drastičnog pogoršanja bezbednosti situacije, Srbija je u neugodnom položaju da s jedne strane zbog pritiska javnosti koji bi bio neminovnost, mora da izvuče ljude a s druge strane morala bi se osloniti na tuđu podršku", kaže Radić.

Sreća prati hrabre, rekli bi mnogi, ipak stručnjaci savetuju da se raspitate o bezbednosti u zemlji u koju želite da otputujete.

Izvor: rts

Pogledajte još