Analiza: URS merka opoziciju, moguć novi sporazum SNS i SPS

Na osnovu poruka koje su prethodnih dana stizale iz URS, može se zaključiti da u toj stranci nemaju mnogo dilema i da ne žele da menjaju svoje ministre, pa da je više verovatno da koalicija u buduće ima drugačiji sastav, objašnjava Stanković.

On ipak upozorava da su u politici iznenađenja uvek moguća, pa ne isključuje ni neki dramatični preokret.

"Čini mi se da URS merka po malo i opoziciju, jer su svesni da je manevarski prostor za dinamičan iskorak u ekonomiji i radiklano poboljšanje životnog standarda jako malo, a na opozicionoj sceni postoji neka vrsta krize, tako da URS pomalo razmišlja i o opoziciji", rekao je Stanković Tanjugu.

Matematički i politički naprednjaci i socijalisti mogu da opstanu kao vladajuća koalicija i bez URS, a posebno u svetlu činjenice da mogu da očekuju podršku i nekih drugih stranaka koje nisu zvanično u vladajućoj koaliciji, napominje Stanković.

On smatra da su naprednjaci svoj deo posla kada je reč o rekonstrukciji obavili, a time što je njihov lider Aleksandar Vučić dao ostavku na mesto ministra odbrane postavili su neku vrstu izazova i "bacili rukavicu" koaliconim partnerima budući da Vučić ima najveću podršku u biračkom telu Srbije.

"Sada je pravo pitanja da li to isto može da uradi Mlađan Dinkić, ali i Ivica Dačić", kaže Stanković.

Ključna stvar je dogovor oko principa konkretnih mera i nova raspodela ministarstva između SNS i SPS, smatra Stanković, koji očekuje da će doći do kadrovskih promena značajnih političara u SPS koji su sedeli u Nemanjinoj.

Stanković ne isključuje mogućnost i da Ivica Dačić pođe za Vučićevim primerom, odnosno da možda i on razmišlja da više ne bude ministar unutrašnjih poslova.

On se osvrnuo i na današnje obraćanje javnosti Dačića i Vučića povodom godišnjice rada vlade i ukazao da iako tom prilikom Mlađan Dinkić nije direktno pomenut poruka mu je poslata indirektno i nedvosmilseno da je u ekonomiji nešto potrebno menjati.

"U tom kontekstu jasno je da će doći, barem kada je reč o socijalistima i naprednjacima, do stava koji kaže da treba razdvojiti ekonomiju i finansije - što je sada izazov za URS da preispitaju svoju poziciju u odnosu na druga dva partnera u vladajućoj koaliciji", navodi Stanković.

On je ukazao da su premijer i vicepremijer konstatovali da je napravljen proboj u smislu evropskih integracija, promenjen pristup rešavanju kosovskog pitanja, a istvremeno je otpočeta borba države protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"U tom pogledu načinjeni su pozitivni koraci, Srbija je dinamizovala svoje evropske integracije, postigla koliko toliko sporazum koji štiti nacionalne intrerese po pitanju Kosova, a što se tiče izazova konstatovano je, s pravom da su najveći izazovi u sledećem periodu ekonomija, ubrzanje evropskih integracija i uopšte rad na reformama", rekao je Stanković.

Stanković zaključuje da je prva faza rekonstrukcije vlade načelno završena i da se čini da su i socijalisti i naprednjaci prihvatili nužnost rekonstrukcije vlade.

"Što se tiče SNS, barem kada je reč o ministrima i liderima rekonstrukcija je završena i sada na red dolaze javna preduzeća. Što se tiče socijalista mislim da su načelno prihvatili nužnost rekonstrukcije zato što im u ovom trenutku rekonstrukcija više odgovara nego skori izlazak na birališta, ali kod socijalista još uvek ostaje pitanje koji će kadrovi biti zamenjeni i koliko će biti spremni da se odreknu jakih stranačkih ljudi", rekao je Stanković.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još