Crna Gora: Upotreba srpskog suprotna Ustavu

Ustavni sud Crne Gore uvažio je žalbu Matice crnogorske i proglasio neustavnom odredbe Zakona o obrazovanju, kojim je upotreba crnogorskog jezika u školama izjednačena sa srpskim i ostalim jezicima u službenoj upotrebi.

"Zakonodavac je upotrebom srpskog jezika... uspostavio na način suprotan ustavu, kako u odnosu na crnogorski jezik, kao jedini službeni jezik u Crnoj Gori, tako u odnosu na ostale jezike (bosanski, albanski i hrvatski), koji su takođe u službenoj upotrebi", stoji u odluci Ustavnog suda, čije delove prenosi podgorička "Pobjeda".

Ustavni sud je ocenio da je odlukom skupštine iz 2011. godine, kojom je promenjen zakon, "derogirano ustavno načelo o crnogorskom jeziku kao jedinom službenom u Crnoj Gori i u međusobno neravnopravan položaj doveo lica koja govore jednim od ustavom utvrđenih jezika u službenoj upotrebi".

Dodaje se da je zakonodavac "prekoračio granice svojih ovlašćenja", jer je promenio ustavni položaj službenog jezika.

Odluka Ustavnog suda izazvala je brojne negativne reakcije u opoziciji koja insistira na izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika
u nastavi i službenoj upotrebi.

Opozicija je poručila da je odlukom Ustavnog suda ugrožen dogovor o ustavnim promenama, što je uslov za nastavak evropskim integracija Crne Gore.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da odluka Ustavnog suda predstavlja kontinuitet diskriminatorske politike prema Srbima u Crnoj Gori.

Mandić je kazao da je odluka Ustavnog suda najbolji dokaz zašto Demokratski front nije želio da podrži izmene Ustava u oblasti pravosuđa bez prethodnog opšteg reizbora svih sudija i tužilaca u Crnoj Gori.

On je, u izjavi za medije, rekao da, pre konačnog glasanja o promenama Ustava, još nije kasno da opozicija zaštiti interese najbrojnije jezičke zajednice u Crnoj Gori, odnosno one koja govori srpskim jezikom.

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević ocenio je da je odluka Ustavnog suda suluda, opasna i ponižavajuća.

On je podsetio da je politički sporazum o statusu jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore pozdravila Evropska komisija i komesar Štefan File, kao primer poželjnog političkog dijaloga i kompromisa, odnosno da je uziman kao uzor po kojem bi trebalo rešavati osetljiva identitetska pitanja u regionu.

Pozivam Lukšića da se javno odredi prema ovoj sramnoj odluci Ustavnog suda kojom se premijer Milo Djukanović i predsednik parlamenta, Ranko Krivokapić direktno i veoma konkretno određuju i prema Lukšiću i njegovoj Vladi”, istakao je Medojević u izjavi medijima.

On je rekao da će se zalagati za borbu protiv ličnog i nacionalnog ponižavanja Srba u Crnoj Gori.

Socijalistička naprodna partija ocenila je, u saopštenju za javnost, da sadašnji sastav Ustavnog suda predstavlja poslednju liniju odbrane crnogorskog šovinizma.

Ono što je izvesno jeste činjenica da će ovo biti jedna od poslednjih odluka Ustavnog suda, u ovom sastavu sudija”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Izmene Zakona o obrazovanju kojim je nastavni predmet za jezik nazvan crnogorski-srpski, bosanski; albanski i hrvatski, rezultat su političkog dogovora vlasti i opozicije iz 2011. godine.

Ustavni sud je u regovanju naveo da se nije bavio imenom nastavnog predmeta i politickim dogovorom.

Ustavna žalba Matice crnogorske podneta je početkom 2012. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još