Nikolić najavio Putinovu posetu Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u subotu u Kijevu s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i najavio njegov dolazak u Beograd, a kao verovatni termin poseta naveo je početak gradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju, izvestili su beogradski elektronski mediji.

Nikolić se u Ukrajini sastao s Putinom gde su obojica prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja 1025. godišnjice od kako je Rusija primila hrišćanstvo, a po izveštaju agencije Tanjug, ruski šef države je još jednom potvrdio punu podršku Moskve Beogradu u poslovima koje je Srbija započela.

"Podrška i saglasnost Rusije"

Ocenivši kako Srbija s Rusijom nema otvorenih pitanja, Nikolić je rekao da se "sva realizuju, neka sporije, neka brže".

"Ali, mi imamo potpunu podršku i saglasnost Rusije da završimo posao koji smo započeli, ne samo u pregovorima s institucijama iz Prištine, već i na reformama u društvu", citira Tanjug Nikolića koji je s Putinom razgovarao na marginama ceremonija u Kijevu.

Na pitanje kada će Putin posetiti Beograd, srpski šef države je rekao da će početak radova na gradnji dela gasovoda Južni tok u Srbiji označiti i trenutak za posetu ruskog predsednika, prenosi Hina.

"Mi smo posetu dogovorili. Sada je sve na vladama Ruske Federacije i Srbije, koje moraju stvoriti uslove da radovi na Južnom toku započnu što pre. Započinjanje radova je, zapravo, znak za posetu predsednika Putina"
, rekao je Nikolić.

On se, otkad je pre nešto više od godinu dana izabran za predsednika Srbije, do susreta u Kijevu već tri puta sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, poslednji put u Sočiju prije dva meseca.

Razgovor s Janukovičem

Predsednik Srbije tokom 2012. dva puta je posetio Rusiju, a s Putinom je, prema pisanju ruskih medija, imao i nekoliko telefonskih razgovora.

Nikolić je razgovarao i s ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, istaknuvši da je Srbija ozbiljno posvećena evropskim integracijama, ali da nikad neće priznati Kosovo, te da od Evropske unije očekuje da ostane statusno neutralna, izvestili su mediji iz Kijeva.,


Al Jazeera, agencije

Pogledajte još