Haos u Egiptu: 80 mrtvih u obračunu vojske i Morsijevih pristalica

Šef odseka za hitne intervencije i intenzivnu negu ministarstva Halid el Katib rekao je da je još šest osoba poginulo u sukobima u mediteranskom gradu Aleksandrija. U oba incidenta koji su bili u petak i subotu pre podne, povređene su 792 osobe.

Do sukoba u Kairu došlo je kada su Morsijeve pristalice želele da prošire teritoriju na kojoj su mirno demonstrirale i na obližnji bulevar, gde su se konfrontirali s policijom i naoružanim civilima. Vlasti su navele da su većina poginulih demonstranti, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su povređeni i neki policajci, a nije poznato da li među mrtvima ima i civila koji su se borili na strani policije.

Američki državni sekretar DŽon Keri pozvao je obe strane u Egiptu da počnu "suštinski politički dijalog" kako bi "pomogle zemlji da se izvuče" iz krize i navodeći da je od "suštinske važnosti" da vlasti poštuju pravo ljudi na mirne proteste.

Pristalice svrgnutog Morsija protestuju već nedeljama, tražeći da bivši predsednik bude vraćen na vlast. Morsija je svrgla vojska u državnom udaru 3. jula. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun tražio je od bezbednosnih snaga Egipta da "postupaju s punim poštovanjem za ljudska prava", a od demonstranata da budu "uzdržani".

Agencija AP navodi da, međutim, nijedna strana nije pokazala sklonost ka pomirenju. Islamisti tvrdoglavo odbijaju nove prelazne vlasti i insistiraju da je jedino moguće rešenje krize povratak Morsija na vlast. S druge strane, vlasti vrše pritisak da se do početka sledeće godine organizuju novi izbori, koji će na vlast dovesti demokratsku vladu.


Kurir

Pogledajte još