Hamilton najbrži u trci za Veliku nagradu Mađarske

Hamilton je tako ostvario prvu pobedu u sezoni, ali i četvrtu na stazi u Budimpešti. On je trku završio za jedan sat, 42 minuta, 29 sekundi, 445 stotinki.

Drugo mesto zauzeo je vozač Lotusa Finac Kimi Raikonen sa skoro 11 sekundi zaostatka, dok je treći bio trostruki uzastopni svetski šampion, vozač Red Bula Sebastijan Fetel sa skoro 12,5 sekundi zaostatka za pobednikom.

Vozač Red Bula Australijanac Mark Veber zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Španac Fernando Alonso iz Ferarija, a šesti Francuz Roman Grožan iz Lotusa.

Bodove su još osvojili Britanac iz Meklarena Dženson Baton, vozač Ferarija Brazilac Felipe Masa, Meksikanac Serhio Peres iz Meklarena i vozač Vilijamsa Pastor Maldonado iz Venecuele.

Hamilton je dobro startovao, iskoristio je pol poziciju i poveo u trci. Takođe, dobro su krenuli i Fetel, ali i vozači Ferarija. Alonso se probio na četvrto mesto, dok je Masa iskoristio loš start Nika Rozberga i popeo se na peto mesto.

Fetel, Veber i Raikonen su pokušavali da ugroze Hamiltona, ali je Britanac veoma dobro vozio. Dobro su radili i mehaničari u boksu, pa je sigurno čuvao prvo mesto.

Takođe i vozač Lotusa Grožan dobro je vozio, obilazio protivnike i borio se za visok plasman. Međutim, kažnjen je prolaskom kroz boks pošto su sudije saopštile da je na nepošten način stekao prednost prilikom obilaženja Mase, pa je sa četvrtog mesta pao na šesto i vratio se na stazu iza Alonsa.

U 51. krugu Hamilton je poslednji put otišao u boks i vratio se na stazu iza Vebera, ali je brzo došao do drugog mesta, iza Fetela. Aktuelni šampion je četiri kruga kasnije otišao u boks, pa je Britanac ponovo preuzeo prvo mesto, a Fetel se na stazu vratio kao četvrti.

Fetel je nakon toga smanjivao zaostatak za trećeplasiranim Raikonenom, ali nije uspeo da ga prestigne. Veber je 10 krugova pre kraja trke otišao u boks i vratio se na četvrto mesto.

Posle toga nije bilo promena među prvom trojicom vozača, pa je Hamilton ostvario svoju prvu pobedu za Mercedes, a 22. u karijeri.

Hamilton se današnjom pobedom popeo na četvrto mesto u generalnom plasmanu vozača, sa 124 boda. Prvi je Fetel sa 172 boda, Raikonen je drugi sa 134, dok Alonso na trećem ima bod manje.

Naredna trka u šampionatu vozi se 25. avgusta za Veliku nagradu Belgije.

Beta

Pogledajte još