Roditelji ubijene studentkinje Stele Gundelj: Tužilac zaštitio ubicu i mora biti kažnjen

Zbog propuštanja pravne mogućnosti da ovo brutalno ubistvo kvalifikuje kao teško, ali i niza nepravilnosti koje su obeležile rad tužilaštva, Stelini roditelji podneli su inicijativu za razrešenje zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Aleksandre Grbović, koja je bila zadužena da vodi ovaj slučaj.

Od kad je Stela ubijena mi jedva spavamo, ali je onakva presuda bila dodatni žestoki udarac. Očekivali smo da će to što ju je ubio sa umišljajem, kao i brutalnost koju je iskazao ubica, uticati na prekvalifikaciju dela i težu kaznu za okrivljenog. To se, međutim, nije dogodilo. Kada nas je gospođa Grbović primila, kratko i nezainteresovano rekla je da ostaje pri stavu da je reč o običnom ubistvu“, navodi ogorčena majka.

Milenko Cvijović, sudija Višeg suda u Beogradu, koji je izrekao presudu Aleksandru Šundiću, prilikom izricanja kazne zažalio je što ubica nije bio optužen za teško ubistvo, a ne samo za klasično.

Da mogu, presuda bi bila rigoroznija, a ne samo 15 godina zatvora. To je maksimalna zakonska kazna koju mogu da izreknem za krivično delo ubistvo, za koje je tužilaštvo i podiglo optužnicu. Žao mi je, ali ne mogu da dam rigorozniju kaznu“, naveo je sudija.

S obzirom na to kako je zločin kvalifikovan u optužnici, Stelini roditelji i mnogi advokati i tužioci s kojima su se konsultovali, jedinstveni su u mišljenju da je javna tužba protiv Šundića morala biti podvedena pod pojam teškog ubistva.

Samim tim, propisana zatvorska kazna za ovakvo ubistvo je od 10 do 40 godina. Ovo je prilikom izricanja presude indirektno konstatovao i sudija, koji je obraćajući se optuženom rekao da bi ga osudio na mnogo više od 15 godina da mu je optužnica ostavila prostora za to.

Po podizanju optužnice Stelini prijatelji organizovali su potpisivanje peticije, zahtevajući da se Šundić okrivi za teško ubistvo. Na tužilaštvo, međutim, nije uticalo ni 3.207 potpisa Stelinih prijatelja, kolega lekara, građana Stare Pazove i Beograda...

Osim odgovora na inicijativu za razrešenje Aleksandre Grbović i prepisa presude koji jedino nama još nije stigao, čekamo i odgovor na zahtev za prijem kod republičkog javnog tužioca, koji smo, uz novu peticiju, poslali još pre 10 dana. Pre toga nećemo moći da napišemo žalbu na presudu, pa smo počeli da se pitamo o čemu se ovde zapravo radi“, priča Stelina majka.

Šta roditelji zameraju tužiocu

1. Šundić je Stelu zadavio s leđa, dok je prala zube, nemajući gde da pobegne, a tužilac je to kvalifikovao kao “smrtonosni zagrljaj“, a ne kao ubistvo na podmukao način koje se propisuje u članu 114 Krivičnog zakona.
2. Tužilaštvo je zanemarilo i činjenicu da je Šundić ubistvo izvršio iz ljubomore što Krivični zakon definiše kao “lišavanje života iz niskih pobuda”, a samim tim i kao radnju koja se podvodi pod teško ubistvo.
3. Šundić je za vreme davljenja posmatrao odraz svoje žrtve u ogledalu, što govori o njegovoj svireposti, koju zakon takođe definiše kao element teškog ubistva.
4. Od svih prostorija u stanu u kom je Stela živela, za vreme uviđaja nije slikano samo kupatilo - tačno mesto ubistva. Osim toga, nikada nije pregledan ni mobilni telefon “ajped” u kom se navodno nalazila poruka zbog koje je Šundić svoju žrtvu usred noći probudio, a zatim i ubio.
5. Tužilaštvo nije kao svedoke pozvalo nijednog prijatelja Stele Gundelj koji su mogli da pričaju o odnosu žrtve i ubice.

Izvor: Blic

Pogledajte još