Vidovdanski dani dijaspore

BEOGRAD, 09. jun 2009. (FoNet) - Ministarstvo za dijasporu 25. juna u Centru "Sava" organizuje tradicionalnu manifestaciju "Vidovdanski dani dijaspore i Srba u regionu 2009".

Ovo je najveća manifestacija dijaspore, koja se održava u Srbiji svake godine, a tema ovogodišnje konferencije je "Platforma za izradu Nacionalne strategije razvoja odnosa matice i dijaspore i Srba u regionu", saopštilo je Ministarstvo za dijasporu.

Nacionalna strategija, kao zvaničan dokument Vlade RS, bazirajući se na Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, treba da odredi ulogu države prema dijaspori i Srbima u regionu i ulogu dijaspore i Srba u regionu prema Republici Srbiji.

Neophodno je da strategija bude zasnovana na dogovoru svih zainteresovanih strana u definisanju instucionalnih mehanizama koji će dijaspori i Srbima u zemljama regiona omogućiti da nađu svoje mesto u savremenom srpskom društvu.

Ove godine manifestaciji će prisustvovati predstavnici udruženja i ugledni pojedinci iz dijaspore sa svih pet kontinenata, najviši predstavnici srpske vlasti i crkve, istaknuti privrednici i uspešni ljudi iz oblasti nauke, sporta i kulture, a na skupu će se obratiti i predstavnici krovnih organizacija Srba iz regiona, navodi se u saopštenju.

Pogledajte još