U Srbiji i do 42 stepena, samo na Kopaoniku "sveže"

Tokom noći između ponedeljka i utorka očekuje se osveženje, sa kratkotrajnim pljuskovina i grmljavinom.

Danas će biti najtopliji dan od početka leta. U Beogradu, Somboru, Loznici i Valjevu u podne izmereno 36, a u prestonici i Valjevu 30 bilo već u 9h.Temperatura će u pojedinim gradovima Srbije dostići čak 42C. Lekari savetuju laganu ishranu i dosta tečnosti.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u 12 časova temperature od 32 i više stepeni izmerene su u: Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Paliću, Kikindi, B. Karlovcu, Loznici, S. Mitrovici, Valjevu, Kragujevcu, S. Palanci, V. Gradištu, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Dimitrovgradu, Vranju i Ćupriji.

U većini mesta temperatura je 34 i veća, dok je "najsvežije" je na Kopaoniku i u Sjenici, gde se možete "rashladiti" na 24, odnosno na 27 stepeni.

Doktorka Nada Macura iz Hitne pomoći kaže da će danas biti najteže otići i vratiti se sa posla.

Prema njenim rečima, oni koji će se danas naći na ulici sa sobom moraju da nose flašicu vode, a takođe bi trebalo i da budu adekvatno obučeni. Najbolje je na sebi imati pamučnu odeću.

"Kada se ljudi budu vraćali s posla moraće da vode računa da ne stoje na jednom mestu već da se šetkaju. Nikako stajati kao ukopan, zbog periferne cirkulacije. Ljudima koji se vraćaju s posla mora se obezbediti neki komfor u prevoznim sredstvima, kao na primer da nema gužve. Onima koji ne idu na posao, svakako preporučujemo da u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 h ne izlaze iz svojih kuća", kazala je Macura.

Ona je napomenula da se ne treba plašiti vremenskih prilika, ni visokih temperatura ukoliko se poštuju preporuke koje mogu da olakšaju savladavanje vrućine.

Zbog najavljenih velikih vrućina, u centru Beograda i danas će biti postavljene cisterne sa vodom za piće. Cisterne će biti od 12 do 18 sati na Trgu Republike, Zelenom vencu i Slaviji.

B92

Pogledajte još