Nova nada za kratkovide

PITSBURG (FoNet) - Naočare pomažu milionima ljudi da bolje vide. Drugi se opredeljuju za operaciju Lejsik koja modifikuje oblik rožnjače. Sada za sve kratkovide postoji još jedna opcija. Ugrađivanje implanta sočiva smatra se manjim zahvatom koji traje dvadesetak minuta a pacijenti su budni u toku operacije.

Tomi Hardeman još uvek ne može da poveruje koliko dobro vidi. "Sve je tako jasno. Još se nisam potpuno navikao da ne nosim naočare ili kontaktna sočiva", oduševljen je on.

Ovaj 20-godišnjak nije dobio savršeni vid zbog Lejsika.
Hardemanu su ugrađeni implanti sočiva što je zahvat koji se obično primenjuje na pacijentima koji ne mogu da budu podvrgnuti laserskoj operaciji očiju ili čiji je vid toliko loš da ne može biti popravljen ni na koji drugi način.

Doktor Džefri Vitman sa puno entizijazma prati rezultate zahvata i tvrdi da se kod pacijenata registruje ogromno poboljšanje, prenosi Glas Amerike.

Ugrađivanje implanta sočiva je relativno jednostavan zahvat. Hirurg napravi mali rez u oku, koji lako zarasta, a zatim postavi plastično sočivo ispred obolelog očnog sočiva. Pacijent je budan tokom operacije a zahvat traje oko 20 minuta.

Ova operacija je vrlo slična hirurškom zahvatu za otklanjanje katarakte, s tim da se u ovom slučaju ne odstranjuje očno sočivo pacijenta. Takođe, za razliku od Lejsika, ova operacija ne uzrokuje trajno menjanje oblika rožnjače.

"Veštačko sočivo može da se odstrani ukoliko za to postoji potreba, ako se, na primer, pojavi neka nova tehnologija; struktura oka ostaje netaknuta", objašnjava dr Vitman, dok pacijent Tomi Hardeman dodaje:

"Imam više izbora nego što bih imao posle Lejsika. Ukoliko kroz nekoliko godina nešto treba da promenim, biću u mogućnosti to i da uradim."

Što se očni lekari više budu navikavali, ovaj zahvat će postajati sve učestaliji, predviđa američka Akademija za oftalmologiju. U nekim zemljama, ugrađivanje veštačkih sočiva obavlja se već više od 20 godina.

Američka administracija za kontrolu hrane i lekova odobrila je upotrebu veštačkih sočiva pre četiri godine, dok se na usavršavanju postojećih plastičnih sočiva konstantno radi. 

( 09. jun 2009.)

Pogledajte još