Papa: Ko sam ja da sudim gejevima

Kako navodi agencija AP, konferencija je "neverovatno otvorena i široka".

"Ako je neko gej i traži Gospoda i ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem", rekao je papa.On je istakao da je "gej seksualna orijentacija sasvim u redu, ali da je ono što je loše - gej lobi". To je tema o kojoj je govorio i ranije, kada je iznenadio javnost izjavom da u "Vatikanu deluje gej lobi".

On se, međutim, osvrnuo na crkvena učenja, istakvši da ona kažu da "homoseksualni čin jeste greh, ali da homoseksualna orijentacija sama po sebi nije".

Poglavar Rimokatoličke crkve otvorio je još jednu "tabu temu", ali je ipak odbacio mogućnost da svešteničku odoru obuku i žene.

"Crkva je već dala odgovor na to pitanje i rekla 'ne'. Ta vrata su zatvorena", rekao je papa Franja, ali je istakao i da njihova uloga u crkvenom životu mora biti veća od mesta u administraciji i pastoralnim službama.

Vodeći svetski mediji su papinu izjavu preneli na udarnim mestima pod oznakom "hitno", a mnogi je već ocenjuju kao civilizacijski i istorijski iskorak.

BBC postavlja pitanje da li je ona znak novog odnosa Vatikana prema homoseksualcima, dok Rojters ističe da je on u razgovoru sa novinarima stao u odbranu homoseksualne populacije od diskriminacije i štitio njihova prava.

Papa Franja je od trenutka kada je seo u Svetu stolicu počeo da ruši tabue, ističe i promoviše skromnost ispred raskošnog života uobičajenog za Vatikan, menja navike svojih novih saradnika, ali i govori o "mračnim temama" vezanim za Vatikan kao što su seksualno zlostavljanje, gej lobi i sumnjive finansije Vatikanske banke...

Uskoro opširnije...


B92

Pogledajte još