Prvi zatočenik iz Gvantanama

NJUJORK, 09. jun 2009. (FoNet) - Prvi zatočenik iz Gvantanama danas je doveden na američko tle, gde će mu biti suđeno za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998.

Reč je, kako javlja AP, o Ahmedu Gajlaniju, državljaninu Tanzanije, koji je avionom jutros rano prebačen s Kube u Njujork, gde je pritvoren do suđenja na federalnom sudu na Menhetnu.

Suđenje Gajlaniju će biti važan test za vladu Baraka Obame, koja planira da vojni zatvor Gvantanamo zatvori do kraja ove godine, da zatočenike "raseli" po svetu, a neke od njih da izvede pred redovne sudove u SAD.

Gajlani je optužen za napade Al Kaide na američke ambasade u Najrobiju i Dar es Salamu, u kojima je ubijeno oko 225 ljudi.

Vojni tužioci u Gvantanamu ga terete da je terorističku karijeru počeo tako što je biciklom raznosio delove za sklapanje bombi, uključujući one za napad na američke ambasade u istočnoj Africi, i uznapredovao do trenera u terorističkim logorima, pa i telohranitelja Osame bin Ladena.

Uhvaćen je 2004. u Pakistanu i dve godine kasnije, kao "izuzetno opasan za SAD", prebačen na Kubu. Gajlani stalno poriče da je znao da će trinitrotoluol i oksigenske boce, koje je raznosio, biti korišćene za pravljenje bombi kao i da je kupio vozilo upotrebljeno za napade.

Obamina vlada sada pokušava da Gajlanija podvrgne američkom pravosudnom sistemu, uprkos otporu republikanaca koji tvrde da će time "ugroziti živote Amerikanaca". Porodice žrtava bombaških napada na ambasade u Keniji i Tnazaniji, međutim, pozdravile su odluku da mu se sudi u SAD.

U Njujorku je, inače, za te napade već suđeno četvorici ljudi i svi su dobili doživotnu robiju.

Pogledajte još