Stiven Hoking: Lekari su hteli da me isključe sa aparata

U novom dokumentarnom filmu koji o njemu, renomirani fizičar je ispričao da je verovao da će ga zapaljenje pluća koje je dobio 1985. sprečiti da dovrši čuvenu knjigu,koja je kasnije prodata u 10 miliona primeraka, prenosi "Blic".

Njegova prva supruga Džejn Hoking odbila je, međutim, da suprugu okonča život, i zahevala je od lekara u Švajcarskoj da ga vrate u Kembridž.

Nakon lečenja koje je mu je spaslo život, Hoking je izgubio moć govora, ali ipak je uspeo da objavi knjigu koja mu je donela svetsku slavu.

Dve nedelje koje je u to vreme proveo na intenzivnoj nezi Hoking naziva “najtežim u svom životu” a u dokumentarcu iskreno govori i o svoja dva propala braka, pri čemu je drugi bio sa medicinskom sestrom Elen Mejson, i stalnim tegobama sa zdravljem, koje se progresivno pogoršava zbog oboljenja motoričkih neurona.

Dokumentarni film o Hokingu poklapa se sa objavljivanjem njegove biografije, a čuveni profesor, koji je je već poživo duže nego što se iko od njegovih lekara usuđivao da prognozira, nada se da će doživeti još i to da otputuje u svemir s “Virdžin galaktikom”, kompanijom Ser Ričarda Brensona za svemirski turizam.

(Izvor: Gardijan, Blic)

Pogledajte još