Toto Kutunjo: Čovek čije su pesme učili i oni koji nisu znali reč italijanskog (VIDEO)

Kutunjo je rođen u Fozdinovu, u severnoj Toskani. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka Toskanka; nedugo potom su se naselili u La Speciji. Tokom detinjstva, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav Toto e i tati koji je izvodio njegove pesme. 1971. godine se oženio Karlom i preselio u Milano.

Pobedio je sa pesmom Insieme 1992. godine, emotivnom mediteranskom pesmom u čast ujedinjenja evropskog kontinenta. Godina 1992. se odnosila na predstojeći početak sa radom Evropske unije, višeg nivoa političkog ujedinjenja u odnosu na postojeću Zajednicu, od kojeg su evro-federalisti očekivali vrlo mnogo.

Tokom 1970-tih je pisao tekstove pesama. Samostalnu karijeru je započeo 1978. Festival u Sanremu je osvojio 1980. godine.

Ja ga se, iskreno, sećam tek sa Evrovizije kada je predstavljao Italiju 1990. godine u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.

Prateće vokale Kutunju je pevao jugoslovenski sastav „Pepel in kri“, koji su i sami učestvovali na Pesmi Evrovizije 1975. Toto je nosio belo odelo, pesma je izvedena 19. po redu, a orkestrom je dirigovao Đani Madonini.

Toto je vodio i nekoliko televizijskih programa, među kojima su najpoznatiji Piacere Raiuno i Domenica In. Do 2005. godine, Toto Kutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka.

Pogledajte još