Koliko nas koštaju pregovori?

Koliko će Srbiju tačno koštati pregovori sa EU, koje će najvećim delom naša zemlja morati sama da finansira, znaće se tek na jesen.

Sve aktivnosti u narednim mesecima, uključujući formiranje pregovaračkog tima, plate zaposlenih, putovanja u Brisel, pokrivaće se iz kase Kancelarije za evropske integracije, kabineta potpredsednika za EU i Ministarstva spoljnih poslova. U slučaju "probijanja" cifara, razlika će biti obezbeđena iz budžetske rezerve.

Kako saznaju "Novosti", u nacrtu pregovaračkog okvira koji je skrojio Štefan File, komesar za proširenje, posebno je naglašeno da će Srbija sama plaćati putovanja, dnevnice i plate članova našeg tima. Brisel će pokrivati troškove sastanaka - prostorije, internet i telefone...

Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, kaže nam da je nastavak integracija prioritet i da će novac biti obezbeđen.

Kako su Novostima rekli u Kancelariji za EU integracije, Srbija neće moći mnogo da se uzda u evropske fondove, jer oni neće biti dostupni zato što otvaramo pregovore: "Međutim, koristićemo i dalje IPA, a ti projekti će u svim sektorima biti prilagođeni zahtevima pregovora. Tu su još i neki drugi donatori, poput Švedske i Nemačke, koji nam pomažu u ovom procesu", kaže za Novosti Ognjen Mirić, koordinator za fondove EU u Kancelariji.

"Koliko će to sve koštati, znaćemo tek kada se jasno definiše naša pregovaračka struktura i broj ljudi koji će biti uključen u proces".

Prema prvim procenama, u naš tim će biti uključeno oko 1.500 stručnjaka, što znači da bi na njihove plate godišnje trebalo da odlazi oko 150 miliona dinara (1,3 miliona evra). Crna Gora i Hrvatska, kako nam je rečeno u njihovim ministarstvima spoljnih i evropskih integracija, godišnje su, u proseku, imale više od 60 sastanaka u Briselu, a na troškove tih putovanja odlazilo je oko 100.000 evra.

To znači da bi Srbiji, ukoliko pregovori traju, kao i u slučaju Hrvatske, sedam godina, za ovaj proces bilo potrebno najmanje deset miliona evra.

U tu cifru nisu uračunati troškovi prevođenja, koji, prema briselskom pregovaračkom okviru, takođe padaju na teret Srbije. Trenutno je u Kancelariji za EU na ovim poslovima angažovano 14 ljudi, a njihov broj će, kako se pregovori budu zahuktavali, narasti i na više stotina. Jer, od 250.000 stranica prava EU, Srbija je do sada prevela oko 50.000.


Večernje Novosti

Pogledajte još