ALARMANTNO: Odloženo 14 operacija zbog nestašice krvi

To su pre svega hladne operacije u koje spadaju sve ortopedske intervencije, kao i operacije tokom kojih pacijenti ne gube mnogo krvi.

GDE MOŽETE DATI KRV

- u Institutu za transfuziju krvi Srbije (Svetog Save 39) svakog dana od 7.00 do 19.00 sati, subotom od 8.00 do 15.00 sati

- u Urgentnom centru u ambulanti za fizikalnu terapiju od 9 do 16 sati

- u autobusu na Trgu Republike od 9.00 do 19.00 sati svakog dana osim nedelje

"Hitni slučajevi se odmah zbrinjavaju i za njih ne sme da ne bude raspoloživih jedinica krvi. Međutim, bolnice i tokom leta ne smnjuju broj operativnih programa, već rade kao i u ostalim mesecima", kaže Gordana Antuljeskov iz Institutta za transfuziju krvi Srbije.

Ona kaže da imaju samo jednodnevne zalihe, a da su realne potrebe 250 do 300 jedinica krvi, koje su neophodne za lečenje bolesnika u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

"Juče smo posle apela prikupili 193 jedinice krvi, što je dobro, s obzirom na jučerašnju visoku temperaturu. Još 80 jedinica smo preuzeli iz drugih centara, i to sa VMA, Sombora, Loznice, Smedereva, Zrenjanina i Čačka. Prema našim saznanjima, drugi centri imaju krvi samo za svoje potrebe", ističe Antuljeskov.

Zato, Institut poziva i moli građane da daju krv kako bi se sprečila kriza većih razmera i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak.

(Izvor: Blic - S. Todorović)

Pogledajte još