Stefanović: Budite solidarni, donirajte krv

"Pozivam sve koji mogu da daju krv, da pokažemo solidarnost prema ljudima kojima je pomoć potrebna, da ne mislimo samo o sebi, već da pomognemo da spasimo živote", rekao je Stefanović novinarima pre davanja krvi u autobusu Instituta za transfuziju krvi na Trgu Republike.

On se nada da će ljudi pokazati plemenitost, obratiti se zdravstvenim institucijama i pokazati da brinu o svojim prijateljima, komšijama, onima koji žive pored nas.

Stefanović koji je. kako je rekao, mnogo puta bio doborovljni davalac krvi, očekuje da će se i poslanici odazvati akciji. Rezerve krvi u Institutu za transfuziju su malo poboljšane danas, nakon što su se građani odazvali apelu da hitno daju krv, ali je i dalje na snazi poziv da učestvuju u akciji prikupljanja zaliha, posebno A pozitivne krvne grupe.

"I dalje raspolažemo samo jednodnevnom rezervom", rekla je Tanjugu saradnica za odnose s javnošću Instituta Gordana Antuljeskov.

Ona je izjavila da je, posle jučerašnjeg apela, u toku kasnih poslepodnevnih sati povećan broj davalaca krvi, posebno u Institutu, u Svetog Save 39, gde je krv dalo i 10 novih davalaca, koji ranije nikada nisu dali krv.

"Ukupan broj juče prikupljenih jedinica je 193 (jedna jedinica, jedan davalac krvi), što je za poštovanje s obzirom na jučerašnju temperaturu" koja se približila 40. stepenu Celzijusa, rekla je Antuljeskov.

Ona je dodala da je, pored toga, iz drugih centara preuzeto 80 jedinica krvi i da je, prvi put posle nekoliko dana. izdato manje krvi nego što je prikupljeno, što znači da su počele da se obezbeđuju minimalne zalihe.

Institut je juče upozorio da su rezerve krvi u Beogradu svedene na minimum i da se može očekivati odlaganja operacija. Prioritet će imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se sve ostale hirurške intervencije. Prema najnovijem izveštaju od jutros, u bolnicama u Beogradu je odloženo 14 operacija iz takozvanog hladnog programa, dok su svi hitni i pacijenti čiji su životi ugriženi prioritetno zbrinuti.


B92

Pogledajte još